Hlavní obsah

Svět trápí vyděračský virus. Česko je devátou nejvíce zasaženou zemí

Další hackerský útok zasáhl už několik zemí, mezi nimi i Českou republiku.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Hackerský útok nejdříve zasáhl Ukrajinskou národní banku nebo kyjevské letiště, energetické firmy v Rusku a lodní společnost v Dánsku. Šíří se ale do dalších států - i do České republiky.

Článek

Nová vlna kybernetických útoků zasáhla v úterý země napříč celým světem. Hackeři požadují výkupné za uvolnění napadených a zablokovaných zařízení. Zaměřili se i na Českou republiku, která je podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce postiženým státem. První zprávy o útocích přišly z Ruska a z Ukrajiny, problémy se ale začaly rychle šířit také do dalších zemí. Terčem se stala řada podniků a institucí.

Virus zvaný Petrwrap nebo Petya se šíří podobně jako WannaCry, který minulý měsíc zasáhl více než 230 tisíc počítačů ve 150 zemích. Zpráva, která od lidí požaduje peníze, je vidět třeba na monitorech platebních terminálů Ukrajinské národní banky. V důsledku kybernetického útoku tak mají některé banky potíže se zákaznickými službami a s bankovními operacemi. Údaje o zákaznících by však měly být v bezpečí.

Útok nejen na ukrajinskou infrastrukturu

Ukrajinská národní banka, státní energetická společnost a mezinárodní letiště v Kyjevě patří k cílům obrovského kybernetického útoku na vládní infrastrukturu. Ukrajinský místopředseda vlády Pavlo Rozenko uvedl, že měl spolu s dalšími členy ukrajinské vlády problém s přístupem do svých počítačů. „Naše síť spadla také, tento obrázek vidíme na všech vládních počítačích,” dodal Rozenko. Na obrazovce se zobrazila zpráva, která uváděla, že disk obsahuje chyby, a vyzývala uživatele, aby počítač nevypínali.

Podle fotografií jiných postižených počítačů vymáhá vir po uživatelích 235 liber (v přepočtu téměř 7 tisíc korun). Částku chce uhradit ve virtuální měně bitcoin. Po zaplacení slibuje opětovné zpřístupnění dat.

Video: Co je bitcoin a jak funguje v praxi?

Ředitel kyjevského letiště Boryspil Pavel Ryabikin uvedl, že nefungují například oficiální stránky nebo přehled plánovaných letů. Na Ukrajině je zasažena poštovní služba nebo doprava. Například cestující v kyjevském metru nemohli zaplatit pomocí bankovních karet. Virus se šíří dál do ostatních států. Zatím se dotkl zemí jako je Španělsko, Francie, Velká Británie nebo Indie.

Video: Zavirovali jsme si počítač škodlivým ransomwarem WannaCry. Jak to vypadá, jak se počítač chová a jak se ho zbavit?

Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované