Hlavní obsah

Umělci z Divadla 3+KK zkouší představení o brněnském Gatsbym

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Umělci z Divadla 3+KK dnes v nových prostorách Divadla Koráb v brněnské Jánské ulici zkoušeli připravovanou inscenaci Král kovodžínoviny aneb Vzestup a pád brněnského Gatsbyho.

Článek

Představení se zabývá fenoménem kulturního a politického vývoje v 90. letech a jeho vlivem na současný stav české společnosti, řekl ČTK jeho dramaturg Libor Brzobohatý.

„Hlavním hrdinou inscenace je kontroverzní brněnský podnikatel Rudolf Hošna, jehož životním příběhem je autorský scénář režiséra Adama Steinbauera částečně inspirován. Hošna se stal v 90. letech jednou z nejvýraznějších osobností brněnského podnikání. Na jeho módní vynález, výrobky z kovodžínoviny neboli plísňáky, se před jeho obchodem na Pekařské stály fronty,“ sdělil Brzobohatý.

Hošna zbohatl a začal se angažovat na brněnské kulturní scéně, zřizoval hudební kluby, ve své vile v Pisárkách pořádal večírky se známými osobnostmi a financoval rovněž natáčení snímku Trhala fialky dynamitem.

„Hošnovo bouřlivé podnikání se ale postupně hroutí a hudební kluby v čele s Babylonem v Paláci Jalta jeden po druhém krachují. Situaci se snaží zachránit podvodným obchodem s automobilkou Škoda a utíká na Slovensko, kde je po dalších podnikatelských pokusech odsouzen k osmi letům vězení. Od pádu brněnského Gatsbyho vila v Pisárkách chátrá a v roce 2017 vyhořela,“ dodal dramaturg.

V inscenaci se jako herci představí například Matěj Beneš, Johnny Horák, Andrea Szopová či Naďa Kovářová. Přístupné je pro diváky starší 15 let a premiéra je v plánu na letošní březen, může ji ale ovlivnit epidemická situace.

Divadlo 3+KK vzniklo před rokem v Brně, tvoří jej převážně absolventi Janáčkovy akademie múzických umění. Jeho ambice zbrzdila pandemie koronaviru, a tak uskupení inscenace prezentuje formou online záznamů. Po inscenaci Orten! a Planu!: Protest na stadionu desetiletí je Král kovodžínoviny třetím kusem na repertoáru divadla.

Reklama

Související témata:

Doporučované