Hlavní obsah

Umí dostat nejslavnější cyklozávody do obýváku. Teď firma mění majitele

Vývojářská firma VirtualTraining mění majitele. Nově patří do portfolia Pale Fire Capital.

Reklama

Českou technologickou firmu VirtualTraining, která stojí za aplikací Rouvy, kupuje investiční fond Pale Fire Capital a chce s ní posílit na globálním trhu. Češi se netají ambicí přepsat světový žebříček tréninkových aplikací.

Článek

Na začátku byl nápad dvou bratrů vytvořit software, díky němuž bude možné trénovat na kole třeba doma z obýváku. Po letech se z firmy VirtualTraining z jihočeského Vimperka, kterou spoluzaložili Petr a Jiří Samkové, a především z jejich aplikace Rouvy stala bohatá nevěsta.

VirtualTraining mění majitele. Od zakladatelů ji koupil investiční fond Pale Fire Capital, do jehož portfolia patří například vyhledávač nábytku a dekorací Favi, aukční portál Aukro nebo datově-analytická firma Semantic Visions.

„S Rouvy jsem se jako uživatel seznámil v době lockdownu. Že jde o český projekt, jsem zjistil až po ujetí stovek kilometrů ve virtuálním prostředí Alp a Itálie,“ uvedl Dušan Šenkypl, zakládající partner skupiny Pale Fire Capital.

Pale Fire Capital

  • Investiční fond Pale Fire Capital byl založen v roce 2015 Janem Bartou, Dušanem Šenkyplem, Davidem Holým a Petrem Krajíčkem.
  • Do jejich portfolia patří například vyhledávač nábytku a dekorací Favi, aukční portál Aukro nebo datově-analytická firma Semantic Visions.

„I ostatní partneři v PFC jsou fandové sportu, proto máme upřímnou radost, že můžeme podpořit další fázi rozvoje,“ řekl Dušan Šenkypl k právě uzavřenému obchodu. Detaily transakce ani jedna ze stran nekomentovala.

Investoři plánují posílit tým a především přeskočit na trhu největšího konkurenta, americkou aplikaci Zwift.

„Věříme, že společně vybudujeme silný globální byznys, který dokáže propojit svět indooru a outdooru a přitáhne ke sportu ještě více lidí různých zkušeností a věku,“ uvádí ředitel VirtualTraining Petr Samek.

Foto: VirtualTraining

Po podpisu smlouvy. Zleva Jiří Kortus, Petr Samek, Dušan Šenkypl, Jiří Samek, Karel Hudeček.

VirtualTraining

  • Technologická firma působící od roku 2013 v jihočeském Vimperku, od října 2020 má pobočku v Praze.
  • Spoluzakladateli jsou bratři Petr a Jiří Samkové: Petr ji řídí, Jiří šéfuje vývoji.
  • Vytvořili a celosvětově prodávají software Rouvy, určený pro cyklisty, triatlonisty a také běžce. Jde o sportovní aplikaci, která v kombinaci s trenažérem dokáže simulovat venkovní trénink včetně reálné zátěže, výškového profilu trasy apod.
  • Mezi největší úspěchy posledních měsíců patří spolupráce s prestižními akcemi Tour de Suisse, Ironman a Vuelta, kdy čeští vývojáři nabídli fanouškům digitální trasy závodů.

Ambicí je překročit dvoumilionovou hranici komunity aktivních uživatelů během pěti let. K tomu mohou firmě pomoci i předchozí úspěchy v době pandemie nemoci covid-19, kdy lidé nemohli sportovat a začali mnohem více trénovat doma.

Pomohla jí také spolupráce s organizátory významných sportovních podniků. Už druhým rokem je česká vývojářská firma partnerem největšího seriálu triatlonových závodů na světě Ironman a etapových závodů Tour de Suisse.

„S třetím nejznámějším cyklistickým silničním etapákem na světě intenzivně jednáme o dlouhodobé spolupráci a připravujeme unikátní koncept digitální La Vuelta,“ doplnil Petr Samek, ředitel VirtualTraining.

Loni uživatelé aplikace najeli přes 58 milionů kilometrů, letos za první pololetí už bezmála 49 milionů. Letošní plán jde ještě výš – na 150 milionů kilometrů.

Reklama

Doporučované