Hlavní obsah

Smutné prognózy se naplnily. Křivka úmrtí v Česku vyletěla strmě vzhůru

Epidemie covidu-19 si v České republice vyžádala už více než osm tisíc životů. Podle dat Českého statistického úřadu stoupla celková úmrtnost ze všech příčin ve 43. týdnu o 1,5 tisíce nad normální hodnoty.

Reklama

Článek

Statistici od letošního roku zveřejňují počet zemřelých v časové řadě podle kalendářních týdnů. Ta v poslední době ukazuje, jak přibývající úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 viditelně ovlivnila i počet všech zemřelých v České republice.

Poslední aktualizace uvádí, že ve 43. týdnu roku 2020 (19.–25. října) došlo k 3 569 úmrtím, což je přesně o 1 517 více, než je průměr předchozích čtyř let. Jde tedy o nárůst 71,6 procenta.

Protože čárový graf ukazuje v první řadě vztahy mezi hodnotami, jeho osa Y nezačíná na nule. Graficky pak může nárůst působit jako vyšší, a je proto nutné soustředit se na konkrétní hodnoty popsané v textu.

Statistici navíc upozorňují, že data za rok 2020 jsou předběžná, a přičetli i další počty úmrtí k již dříve prezentovaným týdnům. 42. týden se tak zvýšil o dalších 26 úmrtí a nyní ukazuje číslo 2 918. Jak moc zpětně se statistika dopočítává, ukazuje fakt, že v rámci jednotek byla úmrtí přičtena i v srpnu. Jak navíc ukazuje graf výše, jde o období, které není pro takto vysoký výkyv počtu úmrtí vůbec obvyklé.

Nyní zveřejněný 43. týden je přitom obdobím, kdy byl počet úmrtí kvůli covidu-19 teprve zhruba v první polovině rapidního růstu, který byl v Česku patrný od začátku září. Konkrétně se průměr úmrtí za tento týden dostal ke 130 za den.

Shodou okolností je 43. týden podle statistik srovnatelný se současností, kdy počet úmrtí na konci listopadu po několika týdnech klesl pod 120 denně.

Vrchol křivky počtu úmrtí v souvislosti s onemocnění covid-19 se tedy do celkových statistik stále nezapočítal. Nejčernější týden, kdy průměr vystoupal nad 213 úmrtí denně, přišel až na začátku listopadu s celkovým počtem 1,5 tisíce úmrtí. Od té doby data ministerstva zdravotnictví ukazují pokles.

Celkově je ve 43. týdnu ve statistikách ministerstva zdravotnictví evidováno 872 úmrtí kvůli covidu-19. Další data k celkové úmrtnosti by měli statistici zveřejnit v následujících týdnech.

Reklama

Doporučované