Hlavní obsah

Unijní lovci propagandy: Německo je hlavní cíl ruských dezinformací v EU

Foto: Profimedia.cz

Logo televize Russia Today (RT) placené ruským státem (ilustrační foto).

Reklama

Německo čelí systematickým ruským dezinformačním útokům s intenzitou jako žádná jiná země v Evropské unii. Vyplývá to z aktuální zprávy unijních „lovců propagandy“.

Článek

„Německo čelí systematické kampani, která se odehrává hned na několika úrovních. Žádný jiný členský stát EU není dezinformacemi napaden tak intenzivně, jako je Německo,“ uvádí na svém webu unijní iniciativa EUvsDisinfo. Ta spadá pod Evropskou službu vnější akce (EEAS), tedy unijní diplomacii, a díky analýze veřejně dostupných zpráv mapuje a odhaluje cílené informační útoky proti státům EU.

Zprávu zveřejnila EUvsDisinfo v úterý. Předem se k jejímu obsahu dostala některá německá média.

Od konce roku 2015 zaregistrovala unijní databáze dezinformací více než 700 případů zacílených proti Německu. Pro porovnání: u Francie je to 300 případů, Itálie 170 a Španělsko 40.

„Pár racionálních hlasů v moři rusofobie“

Systematická ruská kampaň proti Německu podle zprávy probíhá jak na politické úrovni, tak i prostřednictvím médií blízkých Kremlu. „Kreml vytváří mentální obraz Německa, kde zaznívá několik rozumných hlasů ve sboru iracionální rusofobie,“ stojí ve zprávě. Němečtí představitelé také čelí nařčení z vyhýbání se dialogu s Ruskem.

Report uvádí jako důkaz několik kampaní ruských médií i prohlášení mluvčí ruské diplomacie z letošního února. Marija Zacharovová uvedla, že zatímco dřív vyvíjelo Německo pozitivní iniciativy týkající se Ruska, loni využilo svého předsednictví EU k ovládnutí evropské zahraniční politiky a k prosazení několika balíků protiruských sankcí.

Mluvčí už ale neuvedla jejich důvody: okupaci gruzínského území, anexi Krymu, sestřelení letu MH17, otravu Sergeje Skripala i Alexeje Navalného, vraždu čečenského disidenta v Berlíně nebo brutální násilí proti demonstrantům, upozorňuje EUvsDisinfo.

Otrava Navalného jako rozbuška

Dezinformace se týkají i manželky Alexeje Navalného Julije, která si podle tvrzení ruských státních médií „vyzvedává pokyny v Německu“. Od začátku února se také využívá příběh ruské rodiny žijící v Berlíně, které německé úřady odebraly tři děti kvůli podezření ze zanedbání péče. Rodiče vzdorovali násilím, při odebírání dětí proto musela zasahovat policie.

Podle zprávy EUvsDisinfo „ruská média a politici“ využili rodinnou tragédii pro podporu obrazu rusofobního Německa a obvinili německé úřady ze systematického útlaku Rusů žijících v Německu. To zásadně popřela berlínská policie. Zásah sociálky se v Rusku prezentoval jako odveta Němců za ruský přístup k Navalnému.

Do verze propagandy o „německé rusofobii“ zapadá i nedávná zpráva o obvinění Němce ze špionáže pro Rusko. Německý občan, který v době NDR pracoval pro komunistickou tajnou službu Stasi, měl v roce 2017 předat ruskému vojenskému atašé v Berlíně podrobné plány Spolkového sněmu. V únoru ho kvůli tomu obvinil nejvyšší státní zástupce.

Podle Evropské služby pro vnější činnost v poslední době ruská dezinformační kampaň namířená proti Německu polevovala. Nový impuls ale přinesl pokus o otravu Navalného a jeho následná léčba v Berlíně.

Zpráva zároveň upozorňuje na „dvojí tvář“ ruské strategie. Zmíněné zprávy se totiž často objevují jen v ruských médiích a jsou tak určeny domácímu publiku. V německojazyčné verzi ruských státních kanálů jako je RT nebo Sputnik se příběhy neobjevily. Takový přístup je prý uvážlivý a systematický – má zasít svár a vytvořit nejistotu a ruským politikům dát prostor pro manévrování. Zároveň Rusko opakuje, že je připravené k dialogu s Německem i Evropou.

Reklama

Doporučované