Hlavní obsah

Němci chytili špiona, co předal Rusům plány Bundestagu

Foto: Profimedia.cz

Německý Spolkový sněm.

Reklama

Ve Spolkové republice Německo chtějí postavit před soud Němce, který prováděl špionáž ve prospěch Ruska.

Článek

Pětapadesátiletého muže z Postupimi, jehož média uvádějí jako Jense F., obvinil nejvyšší státní zástupce Peter Frank ze špionáže. Ruské vojenské rozvědce GRU měl muž v elektronické podobě předat plány Spolkového sněmu v Berlíně.

Cizí rozvědka plány ocení

Dostal se k nim jako zaměstnanec firmy, která pro Bundestag opakovaně prováděla údržbu a kontrolu elektrických zařízení. Plány jednotlivých pater, které měla firma od parlamentu legálně, měl Jens F. z vlastní iniciativy předat vojenskému atašé ruské ambasády v Berlíně. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že není jasné, jestli muž jednal kvůli finančnímu prospěchu, nebo z přesvědčení.

I když plány Bundestagu nejsou přísně utajovanou informací, nejsou veřejně přístupné a pro zahraniční zpravodajské služby jsou nepochybně hodnotnou informací. Přesné znalosti půdorysu jsou velmi cenné například při plánování sabotáže v době krize, píše ARD.

Podle vyšetřovatelů atašé pracuje pro rozvědku GRU. K předání plánů mělo dojít mezi koncem července a začátkem září 2017. Jens F. nahrál půdorysy CD a disk poslal na ruskou ambasádu. Prokuratura teď předala obvinění soudu v Berlíně, který rozhodne, zda se bude případ projednávat.

Spolupracovník tajné policie

Podle serveru Der Spiegel byl muž v letech 1984–1990 neoficiálním spolupracovníkem Stasi, tajné služby a rozvědky někdejší Německé demokratické republiky. Pracoval také jako důstojník 9. tankové divize armády NDR. V současné době je na svobodě.

Vztahy mezi Ruskem a Německem v poslední době negativně poznamenala řada událostí. Evropská unie loni v říjnu uvalila sankce na dva ruské činitele a část rozvědky GRU kvůli kyberútoku na německý parlament z roku 2015.

V Berlíně rovněž probíhá soudní řízení s Rusem obviněným z toho, že na příkaz Moskvy zabil za denního světla v centru Berlína občana Gruzie. V Německu se rovněž nedávno zotavoval z otravy látkou ze skupiny Novičok ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, jehož ruské úřady zatkly hned po návratu do vlasti.

Reklama

Doporučované