Hlavní obsah

Zlato a stříbro. Lipták zdolal Kosteleckého v ryze českém rozstřelu o medaile

Foto: ČTK

Zlatý Jiří Lipták.

Reklama

aktualizováno •

Česká reprezentace má na LOH v Tokiu další dvě medaile. A to ze střelby v trapu. Jiří Lipták získal zlato a David Kostelecký stříbro.

Článek

Čeští brokaři v trapu neměli na olympiádě v Tokiu konkurenci. V rozstřelu, který ještě prodloužil finále, se potkal vítěz olympijských her v Pekingu David Kostelecký a jeho kolega Jiří Lipták.

Oba stříleli ve viditelné pohodě, nešetřili úsměvy a o rozdělení medailí tak nakonec rozhodla chyba Davida Kosteleckého, který v českém rozstřelu o zlato a stříbro minul sedmý terč.

Po zlatu Liptáka a stříbru Kosteleckého tak má česká reprezentace na OH v Tokiu již čtyři olympijské medaile. Kanoista Lukáš Rohan předtím na divoké vodě vybojoval stříbro a šermíř Alexander Choupenitch bronz.

Čech proti Čechovi o zlato a stříbro

Jiří Lipták se stal 7. českým nebo československým olympijským vítězem ve střeleckém sportu. David Kostelecký se tentokrát musel spokojit se stříbrem, jež tak připojí do své osobní sbírky ke zlaté placce, kterou si přivezl už před 13 lety také z Asie, z olympijských her v Pekingu.

Krátce po deváté hodině středoevropského letního času se lidé v Česku svolávali k televizím. „Pojď se podívat, budeme mít zlato a stříbro.“

Přesně tak se vyvinulo finále ve střelecké disciplíně, ve které se z brokových zbraní střílí na létající holuby, dříve živé dnes asfaltové. Té disciplíně se říká trap. A není to zdaleka poprvé, co českým nebo československým barvám přinesla olympijskou medaili. Tentokrát hned dvě najednou.

Už bylo jasné, že konkurenci nechají daleko za sebou. Brit Matthew John Coward-Holley bral bronz za finálový nástřel 33 sestřelených létajících terčů. Oba Češi zakončili finále s velkým náskokem na ostatní, oba sestřelili 43 asfaltových holubů.

A tak se pustili do dodatečného rozstřelu, který rozhodl o tom, kdo pojede z Tokia se zlatem a kdo se stříbrnou medailí. Bylo to, jako by dva Češi hráli proti sobě třeba finále tenisového turnaje, potkali se v rozhodujícím utkání v boxerském ringu nebo třeba na judistickém tatami. Historici budou muset hledat hodně hluboko v análech, aby našli nějaký podobný příběh, kde by dva Češi bojovali v přímém souboji na OH o zlato a stříbro. A dost možná ho nenajdou. Ten souboj byl prostě unikátní.

Až v sedmé ráně rozstřelu o zlato a stříbro David Kostelecký chybil. A v tu chvíli bylo jasné, že se Jiří Lipták stal olympijským vítězem.

Navázal tak na puškaře Jana Kůrku, Miroslava Vargu a Kateřinu Emmons. A také na předchozí olympijské vítěze, kteří pálili právě z brokových zbraní. V disciplíně skeet se ze zlata radovali už Josef Panáček v Montrealu v roce 1976 či Petr Hrdlička v Barceloně 1992. O zlatu Davida Kosteleckého v trapu na OH 2008 v Pekingu už byla řeč.

Tentokrát Češi s brokovnicemi napsali zlatý a stříbrný olympijský příběh.

Reklama

Doporučované