Hlavní obsah

Unikátní nález. V Milevsku zřejmě objevili část hřebu z Kristova kříže

Foto: ČTK/Pancer Václav, ČTK

Část hřebu z Kristova kříže nalezená v Milevsku.

Reklama

Milevský klášter patřil ve středověku mezi jednu z nejbohatších institucí na území Česka. Proto je podle vědců reálné, že skutečně vlastnil hřeb z Pravého kříže.

Článek

Archeologové objevili v milevském klášteře schránku s odseknutou částí hřebu, který s největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus. Jedná se o jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií. Přibližně šest centimetrů dlouhý kus hřebu archeologové nalezli v dutině v trezorové místnosti kláštera. Novináře o tom dnes informovali na místě zástupci církve a vědci.

„Z hlediska historického a z hlediska symbolického je toto ještě výš než relikviář svatého Maura. Maur je více než metr velká a nádherně zdobená truhla. Hřeb byl uschován a obložen pravým zlatem. A pro středověkou komunitu měla tato věc cenu dvou klášterů,“ řekl ČTK archeolog Jiří Šindelář, který se na objevu podílel. Na hřebu je vytvořen křížek z 21karátového zlata. Schránku podle dendrologického výzkumu mimo jiné tvoří dubové dřevo ze 4. až 5. století.

Hodnotu hřebu podle Šindeláře nelze vyčíslit. Milevský klášter patřil ve středověku mezi jednu z nejbohatších institucí na území Česka. Proto je podle vědců reálné, že skutečně vlastnil hřeb z Pravého kříže. Tehdejší představitelé kláštera vzácnost pečlivě schovali při nástupu husitství.

„Protože husité zničili archiv, nedochovala se informace, že taková věc zde byla,“ řekl Šindelář. Dodal, že v příštím roce budou pravost hřebu ověřovat další vědecké expertizy.

Dutina v trezorové místnosti, v níž byla schránka uložena, má rozměry 26 × 16 centimetrů. Víko schránky původně tvořil masivní zlatý plech s tepaným nápisem IR. „Písmena lze v daném kontextu chápat jako zkratku pro latinské Iesus Rex, tedy Ježíš Král,“ uvedl Šindelář.

Archeologové se výzkumu milevského kláštera věnují několik měsíců. Na jaře například v objektu nalezli tajnou chodbu. Milevský premonstrátský klášter je nejstarší klášter v jižních Čechách. Založil jej Jiří z Milevska a budoucí první opat kláštera Jarloch. Za husitských válek byl klášter vypleněn.

Reklama

Související témata:

Doporučované