Hlavní obsah

Unikátní objev archeologů. Našli vrak lodi, ktera vozila mayské otroky

Odborníci potvrdili, že našli trosky parníku, sloužil jako otrokářská loď.Video: AP

 

Reklama

Museli podepsat, že jsou náklad. Otrokářství na Kubě bylo totiž v době, kdy tam putovali mayští nevolníci, už nelegální.

Článek

Mexičtí archeologové oznámili, že identifikovali loď, která v 19. století odvážela potomky původních obyvatel na otrockou práci na Kubu. Je to vůbec první objevený vrak lodi, který převážel Maye jako otroky.

Vrak parníku se našel už v roce 2017, ale tehdy si odborníci nebyli jisti, o jakou loď jde. Teprve nyní historici z národního ústavu antropologie a dějin zjistili, že šlo o loď La Unión, která sloužila k přepravě Mayů pochytaných v době vzpoury proti bělochům a míšencům na Yucatánu.

Odpor Mayů probíhal v období 1847 až 1901 a označuje se jako Válka kast. Bojovali proti nadvládě bělochů a míšenců, kteří je vykořisťovali. Mexická vláda proti rebelům postupovala brutálně. Poslední odpor se jí ale podařilo zlomit až v roce 1901.

Právě La Unión byla jedna z lodí, která zajatce přepravovala na Kubu, aby zde pracovali na polích s cukrovou třtinou. Podle agentury AP to bylo v době, kdy už ale na Kubě bylo otroctví nelegální. Provozovatelé lodí proto Mayům dávali podepsat dokument, jímž potvrzovali, že se nechávají najmout jako dělníci. Ve skutečnosti se s nimi ale jednalo jako s otroky.

La Unión se potopila v roce 1861 po výbuchu palubního kotle u břehů kdysi významného yucatánského přístavu Sisal.

Vědci parník identifikovali po prozkoumání ohořelého dřeva a také kotlů, na nichž byl patrný výbuch. I místo, kde se parník potopil, odpovídalo dobovým zprávám o neštěstí. Tým mimo jiné našel i stříbro se znakem společnosti, která loď provozovala. Dochovala se informace, že tehdy zahynula polovina osmdesátičlenné posádky a 60 pasažérů.

Předtím, v říjnu 1860, byl parník zadržen v sousedním státě Campeche, kde vzal na palubu 29 Mayů včetně sedmiletých dětí. Tento převoz byl sice zmařen, avšak parník v cestách na Kubu pokračoval nadále a bral na palubu i platící pasažéry.

Zda na něm byli v době jeho poslední plavby i Mayové, není jasné. Většinou byli v dokumentech zapisováni jako náklad, nikoli jako pasažéři.

Archeoložka Helena Barbaová Meineckeová řekla, že mayští vzbouřenci byli často posíláni na Kubu, odkud se mnozí z nich nevrátili. „Každý otrok byl prodán zprostředkovateli za 25 pesos. Potom byl prodán znovu v Havaně - muži za 160, ženy za 120 pesos,“ řekla v rozhovoru pro AP.

Dodala, že další fáze výzkumu bude zahrnovat pokus najít jejich potomky. Vědci plánují cestovat i do Havany, kde se nachází čtvrť zvaná „Campeche“.

„Někteří z nich mohou být potomky Mayů, kteří byli dovlečeni na Kubu násilím. Je třeba provést výzkum, aby se tito lidé mohli dozvědět, kdo jsou jejich předci,“ říká Meineckeová.

K vraku parníku La Unión dovedl archeology místní rybář. Zbytek lodě byl necelé čtyři kilometry od přístavu Sisal v hloubce zhruba sedmi metrů.

Ve vodách okolo USA i jinde bylo nalezeno několik vraků otrokářských lodí, které převážely otroky z Afriky, ale zatím nebyla nalezena žádná otrokářská loď Mayů.

Reklama

Doporučované