Hlavní obsah

Obrazem: Kouř z požárů v USA putuje po planetě, už je i v Evropě

Foto: NASA

Jak putuje kouř nad americkým kontinentem? Na tomto snímku vítr vane od západu k východu. Podle NASA vítr nese hazardně nekvalitní ovzduší přes kontinent.

Reklama

Západ Spojených států sužují týdny ničivé požáry. Kouř putuje po celé Zemi. Před několika dny ho vědci detekovali i nad Evropou. Podívejte se, jak znečištění ovzduším putuje.

Článek

Letošní ničivé požáry v Kalifornii a dalších státech na západě Spojených států se řadí mezi nejhorší za posledních 18 let, a to jak pro postižené oblasti, tak pro celou Ameriku. Vědci z evropské služby Copernicus ale zjistili, že se kouřová oblaka před několika dny dostala až nad osm tisíc kilometrů vzdálený evropský kontinent. Informovala o tom americká televize CNN.

+1

Požáry, které vypukly v srpnu v Kalifornii a Coloradu, jsou značně intenzivnější než v letech 2003–2019.

Lesní požáry způsobují velkou zátěž pro ovzduší, které významně znečišťují. Před několika dny přikryla mlha z kouřových částeček oblast od státu Kalifornie až po kanadskou hranici. To vyvolává obavy. Může to totiž být zdraví škodlivé.

Nebe je kvůli požárům na západě Ameriky znečištěné například i na východě v New Yorku či Washingtonu. Kouř zde není tak viditelný jako u ohnisek, kde barví nebe do oranžova. Začátkem týdne ale i na požárům vzdáleném východě bylo znečištění slabě viditelné, a to v podobě jemného zastření slunečního svitu. Odborníci obyvatele ujistili, že byl kouř moc vysoko, aby mohl ovlivnit kvalitu vzduchu.

Zhoršená kvalita ovzduší je patrná zejména na západě země, kde je nekvalitní vzduch evidován od San Francisca po Seattle. Znečistění dosahuje historických rekordů. Podle místních obyvatel se těžko dýchá. Popisují situaci, jako by vše pokryl popel, či byl ve vzduchu nedostatek kyslíku.

Nejhustější kouř sice stále setrvává na západním pobřeží Spojených států u svého zdroje, v posledních dnech ale začal putovat po kontinentu. Před několika dny podle vědců však doputoval až do severní Evropy. To jen potvrzuje ničivý rozsah požárů.

Do současné chvíle požáry jen v Kalifornii vyprodukovaly zhruba 21,7 megatuny uhlíku, 7,3 megatuny uhlíku v Oregonu a 1,4 megatuny uhlíku ve Washingtonu. Podle monitoringu skupiny IQAir je kvalita ovzduší v oblasti v současné době nejhorší na světě.

Dopady požárů takovýchto rozměrů na životní prostředí zatím nejsou známé.

Reklama

Doporučované