Hlavní obsah

Unikátní záběry: Vědci prvně „přistihli" vzácnou velrybu ve volné přírodě

Vědci získali unikátní záběry vzácné velryby.

 

Reklama

Vorvaňovci zobatí žijí v menších skupinkách hluboko pod hladinou moře, a tak je velmi vzácné je spatřit.

Článek

Vědcům se podařilo v oblasti Azorských ostrovů získat první unikátní záběry vorvaňovců zobatých ve volné přírodě.

Ti se řadí mezi kytovce z čeledě vorvaňovcovitých, žijí v menších skupinkách a většinu času tráví hluboko pod mořskou hladinou, kde se drží dál od pevniny i proplouvajících lodí. Proto je velmi obtížné je spatřit.

Vorvaňovci zobatí jsou také přeborníci v potápění, několikrát denně se totiž potopí do hloubky tří kilometrů a zůstávají v ní i přes velký tlak klidně dvě hodiny. Jejich odpočinkovou zónou je hloubka okolo 400 metrů pod hladinou moře, v níž relaxují zhruba dvacet minut. Čas od času předvedou i skok, jenž obvykle dělají delfíni - u vorvaňovců jde však o mnohem méně elegantní podívanou. „Vynoří se z vody, opíšou malý oblouk a zase zmizí," vysvětlila prostě bioložka Natacha Aguilar de Sotová ze saintandrewské univerzity.

Vorvaňovci zobatí dále žijí v severní části Atlantického oceánu, ale i v blízkosti Jihoafrické republiky, Mosambiku, Austrálie či Nového Zélandu.

Jedinečné záběry zveřejnil vědecký portál PeerJ. Vědci jsou z videa nadšení, znamená pro ně posun ve výzkumu vorvaňovců a jejich chování. Prozatím jsou oceánští živočichové pro vědce stále velkou neznámou. „Myslím, že je důležité nezapomínat na krásu záhadných stvoření  žijících v oceánu a především je chránit," řekla doktorka Aguilar de Sotová.

TWITTER: Jedna z nejvzácnějších velryb na světě byla zachycena na kameru vůbec poprvé. Pravý vorvaňovec zobatý! 

Reklama

Související témata:

Doporučované