Hlavní obsah

Unikátní záběry velryb z dronu. Jeden z největších živočichů světa vědce překvapil

 

Reklama

Záběry z letadla by se k velrybám nedostaly tak blízko, velryby se při natáčení dronem chovaly zcela přirozeně.

Článek

Kanadským dronům se podařilo zachytit vzácné záběry velryb grónských.

Díky záběrům z dronů nejen výzkumníci, ale i veřejnost mohou blíže nahlédnout na způsob života těchto arktických živočichů.

Jedná se o opravdu velmi vzácné záběry - záběry pořízené z letadla by se totiž nemohly dostat k velrybám tak blízko. Navíc je pozoruhodné, že velryby se drony nenechaly vůbec rušit a chovaly se přirozeně. Na záběrech lze pozorovat, jak velryby plavou, mávají ploutvemi, hledají potravu a socializují se.

Sarah Fortuneová z Univerzity Britské Kolumbie, která se na výzkumu podílela, říká: „Nejvíc mě zaujalo sociální chování velryb. Malé skupinky velryb plavou společně v koordinovaných tvarech, které připomínají písmeno V.”

Domnívá se, že si díky tomu velryby ušetří energii. Zajímavý je i způsob jejich stravování. Pořízené záběry ukazují, že velryby si potravu raději loví hluboko pod vodou, přestože se korýši, kterými se živí, nacházejí i na hladině. Proč tomu tak je, zatím netuší. Naopak na mělčině velryby rády odpočívají.

Velryba grónská se může dožít až 100 let, což ji činí nejdéle žijicím mořským savcem. Zároveň patří i k největším živočichům na světě - na délku měří 15 až 18 metrů a váží 75 až 100 tun.

Studie má také pomoci určit populaci těchto kytovců. Podle odhadu se toto číslo pohybuje kolem 10 000.

Reklama

Související témata:

Doporučované