Hlavní obsah

Unikly ceny vakcín pro EU. Částky se liší několikanásobně

Foto: Profimedia.cz

Jako suverénně nejdražší se jeví vakcíny farmaceutické společnosti Moderna.

Reklama

Jaká je cena spásné látky, která by měla veškeré pandemické martyrium ukončit? Belgická státní tajemnice to nechtíc prozradila na svém Twitteru. Ceny jednotlivých výrobců se liší několikanásobně.

Článek

Některé společnosti vyvíjející vakcínu už dopředu zveřejnily, jaký bude cenový strop za jednu dávku, leccos se o cenách vakcín dá vydedukovat i z dohodnutých kontraktů, přesné ceny vakcín pro Evropskou unii ale dosud veřejnost neznala a ani znát neměla. Evropská komise už dříve uvedla, že „ze zákona není schopna tyto informace zveřejňovat“. Ceník nyní ale odhalila až příliš transparentní belgická státní tajemnice pro rozpočet Eva De Bleekerová.

Kompletní „nákupní seznam“ včetně cen jednotlivých vakcín zakoupených Evropskou unií a celkovou částku, kterou Belgie za vakcíny utratí, vypustila na svém Twitteru De Bleekerová ve čtvrtek. „Letos bude zakoupeno 33,5 milionu vakcín,“ napsala De Bleekerová na svých sociálních médiích. „A za to zaplatíme celkem 279 milionů eur.“

Ceny vakcín dle uniklých informací:

Oxford/AstraZeneca: 1,78 eura (cca 46 korun)

Johnson & Johnson: 8,50 eura (cca 222 korun)

Sanofi/GSK: 7,56 eura (cca 198 korun)

BioNTech/Pfizer: 12 eur (314 korun)

CureVac: 10 eur (cca 262 korun)

Moderna: 18 dolarů (cca 385 korun)

V roce 2021 pak dle ní bude v případě potřeby uvolněno dalších 500 milionů na nákup dalších vakcín. Tweet De Bleekerová během půl hodiny od zveřejnění smazala, omyl v kabinetu později označila za „chybu komunikačního týmu“. Tweet už si však začal žít vlastním životem, jelikož jej pohotoví uživatelé zvěčnili pomocí printscreenů. Belgický server HLN, který se zprávou přišel, označil přešlap De Bleekerové za kolosální chybu.

Evropská komise dříve uvedla, že ceny jednotlivých vakcín zveřejnit nemůže s odvoláním na dohodu o obchodním tajemství. Odhalení přesné částky zaplacené EU po Komisi už měsíce požadují nejrůznější občanské spolkyi sami europoslanci. Podle nich by dohody týkající se fondů daňových poplatníků měly být transparentnější. Komise podepsala dohody se šesti producenty a ve čtvrtek dokončila jednání se sedmým. Země budou uzavírat objednávky jednotlivě pro každou vakcínu zvlášť.

K nešikovnému úniku informace Evropská komise uvedla: „Nebudeme se vyjadřovat k tomu, co se stalo v Belgii, ale ceny vakcín jsou důvěrné.“

Belgický kabinet se tak jal řešit, zda státní tajemnice neporušila doložku o zachování důvěrnosti nebo přímo nepoškodila zájmy Belgie. Státní tajemnice tentýž večer zopakovala, že chce diskuzi kolem vakcín urovnat. „Jedním z pilířů mé politiky je transparentnost a já jsem byla transparentní možná až příliš,“ řekla. „Zdůrazňuji, že mým postojem nic neohrožuju. Vakcíny jsou připravené, jsou na cestě, peníze pro ně byly poskytnuty,“ pokračovala De Bleekerová a odmítla dál komentovat podrobnosti týkající se rozdílů cen mezi vakcínami. „Nejsem lékař,“ uzavřela.

S jejími odpověďmi ale není spokojená opozice. „Obávám se, že si neuvědomujete závažnost situace,“ řekl její opozičník Peter De Roover. Státní tajemnici obvinil z „lehkomyslnosti, která vzhledem k tomu, co se stalo, není namístě“.

Belgická média si také pokládají otázku, zda jejich země vzhledem k nepropustnosti smluv s Evropskou unií a řadou ustanovení, která umožňují v případě porušení podmínek přijmout konkrétní kroky, může čelit problémům. Samotné zveřejňování cen je ve farmaceutickém světě poměrně citlivou záležitostí. Evropská komise zatím nechce otázku důsledků tweetu řešit.

Je však patrné, že ceny jednotlivých vakcín jsou diametrálně rozdílné. Belgická vláda například za dávku látky od AstraZenecy zaplatí méně než dvě eura, ale šestinásobek za tu od Pfizeru. Pozoruhodně drahá ve srovnání s ostatními je pak Moderna za 14,7 eura. U vakcín Curevac, Sanofi/GSK a Johnson & Johnson se ceny pohybují od 7 eur do 10 eur. Většinu vakcín je navíc nutné aplikovat ve dvou dávkách, což znamená, že jeden naočkovaný člověk vakcínou Moderny vyjde na téměř 30 eur. Ceny jsou nicméně výsledkem evropských jednání a jsou stejné pro každý členský stát. Minimálně v případě Belgie bude očkování bezplatné.

Reklama

Doporučované