Hlavní obsah

Úplatky za reklamu, zakázky vlastním firmám. Proto policie stíhá podřízeného ministryně Dostálové

Foto: CzechTourism

Aleš Pangrác byl ve státní agentuře CzechTourism šéfem vztahů s byznysem. Po loňském policejní zásahu musel odejít

Reklama

Dalším obviněným kvůli korupci je podle zjištění Seznamu náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík z ODS.

Článek

Před rokem to byla zpráva dne: policisté zabavili ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové z hnutí ANO při domovní prohlídce notebook.

Od té doby panoval klid – až do minulého pátku: Seznam zjistil, že v této kauze policisté obvinili Aleše Pangráce, bývalého manažera agentury CzechTourism, která spadá právě pod resort ministryně Dostálové. A že ministryni detektivové stále podezírají z podílu na zmanipulovaném rozdělování zakázek této státní agentury.

Seznamu se teď navíc podařilo zmapovat dosud nepopsané pozadí kauzy, v níž policisté aktuálně stíhají pro úplatky 10 lidí. Hlavní postavou je právě jedenačtyřicetiletý Aleš Pangrác, dnes už bývalý ředitel byznysových vztahů v CzechTourismu.

Podle policie Pankrác zaprvé inkasoval úplatky z reklamy a mediálních partnerství, které agentura poskytovala na nejrůznější „eventy“, řečeno slovníkem agentury. CzechTourism se stará o propagaci Česka směrem k zahraničním návštěvníkům, a proto dává peníze na sportovní nebo kulturní akce.

Pangrác, tvrdí policisté, tohle rozdělování peněz ovlivňoval podle předem daného klíče. „Tak, aby byli upřednostňováni ti dodavatelé, s jejichž statutárními zástupci udržoval osobní vztahy a kteří byli ochotni vyhovět jeho požadavkům na poskytnutí protiplnění – úplatku,“ popsali policisté svá zjištění v dokumentu, který Seznam získal.

Detektivové spočítali, že celkový objem zmanipulovaných zakázek činí 24,7 milionů. Pangrác si měl na úplatcích přijít na 3,5 milionu.

„Ano, obvinili mě. Ale víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedl Pangrác pro Seznam už v pátek.

Loni v internetových novinách Travel Trade Gazette vysvětlil, proč se nemohl žádných machinací dopustit. Každou smlouvu nad 100 tisíc prý musela schválit ředitelka agentury, finanční ředitel a auditor.

„V praxi to znamená, že bez souhlasu všech těchto osob nemůže být smluvní vztah uzavřen,“ dodal Pangrác.

Další obviněný: politik ODS

Seznam také vypátral, že dalším ze zatím celkem deseti obviněných je Petr Bursík, náměstek primátorky Karlových Varů zvolený za ODS. Už minulý týden vydal neurčitou tiskovou zprávu, v níž bez bližších podrobností přiznal, že je trestně stíhán.

Podle informací Seznamu ho policisté viní z úplatku při zakázce, kdy agentura CzechTourism poskytla peníze na karlovarský závod City Triathlon. V roce 2017 přispěla 600 tisíci, loni poslala polovinu. Podmínkou bylo, že návštěvníci uvidí logo Česko – Země příběhů (Czech Republic – Land of Stories).

„Nemůžu k tomu říct nic bližšího,“ reagoval karlovarský náměstek Bursík na dotaz Seznamu, jestli skutečně dotaci pro triatlonový závod ovlivňoval. Jak velký úplatek podle policie poskytl, není jasné.

Foto: Magistrát města Karlovy Vary

Karlovarský náměstek Petr Bursík je podle zjištění Seznamu stíhaný pro úplatek

Dával zakázky své firmě, tvrdí policie.

Aleš Pangrác jako manažer CzechTourismu podle zjištění shromážděných vyšetřovateli ovládal firmy CleverAds a AlaPa. Ačkoli navenek byly napsané na advokáta. Právě přes tyto společnosti pak údajně „proháněl“ úplatky – pomocí faktur za poradenství a zprostředkovatelské služby.

Firmu CleverAds manažer agentury Pangrác údajně využil ještě při dalším vyvádění peněz. Podepisoval s ní smlouvy, podle nichž měla firma zajistit pro CzechTourism nejrůznější akce. Například školení o cestovním ruchu.

Ve skutečnosti firma (se sídlem na virtuální adrese v Klatovech) neměla žádné zaměstnance a minimum referencí. Kriminalisté tvrdí, že Pangrác jí dohodil zakázky celkem za 2,3 milionu.

Případ začala Národní centrála boje proti organizovanému zločinu vyšetřovat loni, od letošního srpna už není firma CleverAds napsaná papírově na advokáta, ale přímo na Aleše Pangráce.

Informace, že jednou z hlavních podezřelých v případu je ministryně Klára Dostálová, se objevila (v České televizi) hned loni po velkém zásahu, kdy policisté zabavovali dokumenty na desítkách různých míst.

Neboli že o korupčním systému musela mít minimálně informace, nebo že byla jeho součástí. „Jsem si absolutně jistá, že jsem nic špatného neudělala,“ prohlásila tehdy Dostálová.

V pondělí – poté, co bylo oznámeno obvinění 10 lidí v kauze – pak esemeskou z jednání vlády Seznamu pouze vzkázala, že od loňské domovní prohlídky nemá o vyšetřování žádné informace.

„Se mnou nikdo od policie nemluvil. Jen mi vrátili počítač,“ uvedla Dostálová.

Reklama

Doporučované