Hlavní obsah

Úřad vlády chystá úpravy zahrady, jednacího i tiskového sálu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Úřad vlády pravděpodobně požádá rozpočtový výbor Sněmovny o úpravy své kapitoly v rozpočtu na letošní rok. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda.

Článek

Úřad plánuje investovat celkem 69,6 milionu korun mimo jiné na rekonstrukci zahrady Strakovy akademie, ale také na úpravy zasedacího sálu kabinetu a tiskového sálu. Peníze chce přesunout z rozpočtu určeného na platy a povinné pojistné.

Úřad vlády chce investovat 25,6 milionu korun do rekonstrukce zahrady Strakovy akademie v Praze na břehu Vltavy, kde se konají zasedání vlády. Celkově by měly úpravy stát 101 milionů korun, zbývající část částky už je v rozpočtu na letošní a příští rok vyhrazena. „Cílem je komplexní rekonstrukce a modernizace zahrady a obnova reprezentativního vzhledu předpolí Úřadu vlády ČR,“ stojí v materiálu pro vládu.

Úpravy zahrady navazují na rekonstrukci sídla vlády, která po téměř třech letech skončila koncem června. Obnova budovy stála 301,5 milionu korun. Veškeré úpravy se dělaly za provozu, jen kvůli výměnám oken v hlavním sále a kancelářích vláda několik měsíců zasedala v Hrzánském paláci. Renovovaná zahrada by měla sloužit k reprezentačním účelům během českého předsednictví Radě EU v druhé polovině roku 2022.

V plánu jsou i úpravy zasedacího sálu vlády a jeho předsálí. Kabinet v posledních týdnech kvůli koronavirové epidemii jedná na dálku prostřednictvím videokonference, obdobně postupoval ze stejného důvodu i na jaře. „Zejména letošní karanténa zdůraznila potřebu moderních komunikačních technologií a modernizaci celého pojetí zasedacího sálu. Celé fungování je třeba modernizovat, technologie digitalizovat s důrazem na efektivnost a flexibilitu fungování,“ vysvětluje plány materiál.

Mimo jiné i kvůli unijnímu předsednictví by se měl podle návrhu upravit i tiskový sál včetně zázemí. „Jak ukázalo využití během krize covidu-19, jsou možnosti vlastní prezentace, konferenčního využití a variabilita prostoru daleko za potřebami moderního informačního centra,“ uvádí materiál. Na úpravy tiskového a zasedacího sálu počítá dohromady s 21 miliony korun.

Dalších 25 milionů má stát úprava zaměstnaneckých stravovacích prostor Úřadu vlády. Ty jsou podle materiálu „na hranici hygienických limitů“, přičemž „instalované technologie jsou zastaralé, vysoce neekonomické, neefektivní a morálně přežité“. Devět milionů už na opravu úřad vyhrazených měl, po úpravě rozpočtu má přibýt zbývajících 16 milionů.

Návrh počítá i se sedmi miliony na investice v oblasti informačních technologií. „Jedná se o zabezpečení nové spisové služby, personálního informačního systému a nového videokonferenčního systému v jednacím sále vlády,“ shrnuje dokument.

Reklama

Doporučované