Hlavní obsah

Úřady zahájily s komunistou Filipem přestupkové řízení. Kvůli půl milionu

Foto: jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Komunista Vojtěch Filip čelí přestupkovému řízení.

Reklama

Případná pokuta v přestupkovém řízení může dosáhnout až částky 50 tisíc korun, uvedl server iRozhlas.cz.

Článek

Magistrát v Českých Budějovicích zahájil přestupkové řízení s šéfem KSČM a místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem.

Řešit se v něm bude podezření, že lídr komunistů neuvedl v majetkovém přiznání částku 500 tisíc korun, kterou přitom podle policie v roce 2018 dostal od podnikatele Tomáše Horáčka.

„Správní odbor Magistrátu města České Budějovice zahájil v předmětné věci přestupkové řízení a stanovil termín ústního jednání,“ uvedla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Brůha Welzlová pro server iRozhlas.cz, který o zahájení přestupkového řízení informoval a uvedl, že ve věci už bylo nařízeno ústní jednání.

Případná pokuta v přestupkovém řízení může dosáhnout až částky 50 tisíc korun, uvedl iRozhlas.cz.

Jak připomíná server, Vojtěch Filip v majetkovém oznámení za rok 2018 u položky „jakékoliv peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody a dary, pokud jejich souhrnná výše přesáhne v kalendářním roce částku 100 000 korun“ uvedl „ne“. Přiznal pouze koupi vozů Škoda Superb a Škoda Rapid v celkové hodnotě 730 tisíc korun a úvěr ve výši 204 tisíc korun.

I nyní Vojtěch Filip odmítá, že by zmíněné peníze dostal. Už dříve uvedl, že se nedopustil ničeho nezákonného a příjmy má v pořádku.

Tomáš Horáček, který je stíhán za korupci při veřejných zakázkách, však předání peněz policii při výslechu popsal. Server píše, že detektivové k tomu získali svědectví tří lidí a důkazy nalezli i v mobilním telefonu, který zabavili Horáčkovi.

Reklama

Doporučované