Hlavní obsah

Případ Filipova půl milionu by mohl být promlčen. Úřady musí jednat rychle

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítá, že by peníze převzal.

Reklama

aktualizováno •

Příští rok, podle některých výkladů už koncem března, vyprší promlčecí lhůta v daňovém případu, který se dotýká předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a toho, že neodvedl daň z půl milionu korun.

Článek

Pracovníci finančního úřadu v Českých Budějovicích začali řešit podezření, že místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip zatajil příjem ve výši půl milionu korun.

Podnět přišel od detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu, jimž z korupce obviněný podnikatel Tomáš Horáček během výslechu sdělil, že zmíněnou částku předal v dubnu 2018 Vojtěchu Filipovi přes prostředníka.

Lídr komunistů odmítá, že by peníze převzal, a policii se nepodařilo prokázat, že by peníze souvisely s korupcí. A tak případ předala jako podezření z daňového deliktu finančnímu úřadu.

Ten musí s prověřováním spěchat, protože se blíží lhůta, po níž by byl případ promlčen. Podle některých výkladů by se to mohlo stát koncem března příštího roku.

„Správce je omezen lhůtou pro stanovení daně, která činí tři roky,“ upozornil pro Seznam Zprávy manažer ze společnosti Apogeo Martin Bortlík, který předtím vedl Specializovaný finanční úřad.

Podle informací Seznam Zpráv není příliš pravděpodobné, že by finanční úřad v Českých Budějovicích stihl případ do zmíněného data uzavřít. Má však možnost lhůtu na prověření prodloužit. A to tak, že ve Filipově případě zahájí daňovou kontrolu.

Ta může být zahájena podle Lukáše Heřtuse z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství také v případě, když by byli pracovníci úřadu přesvědčeni, že došlo k porušení zákona, ale Filip by odmítl dodatečné daňové přiznání podat.

„Pokud daňový subjekt nebude na tuto výzvu reagovat, případně reagovat v rozporu s informacemi, kterými disponuje správce daně, následovalo by patrně zahájení daňové kontroly,“ doplnil Heřtus.

„V rámci daňové kontroly pak mohou být prověřeny majetkové poměry, typicky například k ověření pohybu na všech bankovních účtech,“ popsal pro Seznam Zprávy obecný postup v podobných případech bývalý šéf Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka, který je v současné době prezidentem slovenské finanční správy.

K zahájení řízení přitom stačí zmíněný podnět od detektivů. „Finančnímu úřadu stačí, aby měl pochybnosti o tom, že byly daně vykázány správně. A pak by pan Filip musel prokázat, že přiznal vše, co mu zákon ukládal,“ uvedl Žežulka.

Na samém počátku si však finanční úřad podle Žežulky a Bortlíka zajišťuje všechny dostupné důkazy. Ty si vyžádá také od policejních vyšetřovatelů, pokud je už nedostal. Ověřuje také, zda došlo ke zdanění zmíněných 500 tisíc korun.

„Pokud by ze zjištěných informací plynulo, že měla být přiznána daň, finanční úřad by měl vyzvat poplatníka k podání daňového či dodatečného daňového přiznání,“ uvedl Bortlík.

Že Vojtěch Filip půlmilionovou částku nezdanil, je zřejmé z toho, že její přijetí zcela odmítá.

„Moje vyjádření je pořád stejné. Nic jsem neobdržel ani nepřevzal a nemám tedy proč něco měnit na svém daňovém ani majetkovém přiznání,“ uvedl pro Seznam Zprávy Filip.

Místopředseda Sněmovny tak připomněl, že vedle finančního úřadu se případem začal zabývat také magistrát v Českých Budějovicích. Ten řeší, zda je v pořádku jeho majetkové přiznání, které musí Vojtěch Filip každý rok odevzdávat jako poslanec.

Obviněný podnikatel Horáček však už veřejně řekl, že si za svými slovy stojí. A uvedl, že je připraven pracovníkům finančního úřadu říct to samé, co již uvedl při výslechu detektivům NCOZ. Pokud by totiž českobudějovický finanční úřad zahájil u Vojtěcha Filipa daňovou kontrolu, mohl by vyslechnout svědky.

„V daném případě bude nejspíše nezbytné vyslechnout především osobu, která finanční prostředky poskytla, a určitě i osobu, která je fyzicky přijala,“ uvedl k tomu obecně již citovaný Jiří Žežulka.

Vojtěch Filip napsal, že ho zatím nikdo z Finanční správy nekontaktoval.

Předání peněz mezi Horáčkem a Filipem podle policie zprostředkoval bývalý Filipův poslanecký asistent Lukáš Gibiec. Ten minulý týden uvedl, že je vázán mlčenlivostí a nemůže nikomu sdělovat bližší informace.

Horáček, jak popsal iRozhlas.cz, policii řekl, že mu Filip slíbil, že za půl milionu korun pomůže Andree Vrbovské, tehdejší šéfce Fakultní nemocnice Bulovka, aby se stala politickou náměstkyní ministra zdravotnictví.

Pro vysvětlení: Horáček s Vrbovskou dlouhodobě spolupracovali, oba spolu trávili i volný čas. Oba jsou nyní obviněni v souvislosti se zakázkami Fakultní nemocnice Bulovka.

Horáček také tvrdí, že součástí dohody byla i cesta poslanců zemědělského výboru do Kazachstánu. A na ní Filip prý prosazoval zájmy Horáčkových firem.

Doplnili jsme vyjádření Generálního finančního ředitelství.

Reklama

Doporučované