Hlavní obsah

Půl milionu pro šéfa KSČM? Policie se obrátila na finanční úřad

Foto: jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Podle policie zatajil předseda KSČM Vojtěch Filip příjem ve výši pět set tisíc korun. Případ teď řeší finanční úřad.

Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu uzavřeli šetření případu, který se přímo dotýká předsedy komunistů a místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa.

Zabývali se svědectvím, které podal za korupci obviněný podnikatel Tomáš Horáček. Ten policistům před časem popsal, že Filipovi dal přes prostředníka půl milionu korun.

Vyšetřovatelé do protokolu zapsali i další detaily. K předání mělo dojít 17. dubna 2018 v budově Poslanecké sněmovny.

Nakonec se policistům nepodařilo doložit, jak upozornil iRozhlas.cz, že šlo o úplatek.

„Policejní orgán prověřoval podezření ze spáchání přečinu nepřímého úplatkářství a dospěl k závěru, že ve věci nejde o trestný čin,“ potvrdil pro iRozhlas.cz státní zástupce Zdeněk Matula, jenž případ dozoroval.

Kauza tím ale neskončila. Policie se obrátila na českobudějovický finanční úřad, aby Filipovi doměřil daň. Důvodem je skutečnost, že příjem ve výši půl milionu zatajil. Podle informací Seznam Zpráv pracovníci finančního úřadu již tento podnět dostali a zabývají se jím.

Filip sice přiznal, že v tomto případě na policii vypovídal, ale že by zmíněnou částku převzal, předseda KSČM odmítá. „Nevím, o čem mluvíte. K ničemu takovému nedošlo,“ odpověděl serveru iRozhlas.cz na dotaz, zda přijal částku půl milionu korun.

Horáčka se v minulosti zastal

Předání peněz mezi Horáčkem a Filipem měl zprostředkovat Lukáš Gibiec, bývalý Filipův poslanecký asistent. Gibiec uvedl, že nikomu kvůli mlčenlivosti nemůže sdělovat bližší informace.

„Bylo to za řadu věcí, nechci však nic konkretizovat. Vím, že Gibiec peníze Filipovi předal. Jednalo se o peníze v hotovosti. Jakožto jeho asistent totiž neprocházel bezpečnostním rámem,“ uvedl pro Deník N sám podnikatel Horáček, který je obviněný v kauze manipulace s nemocničními zakázkami a nyní spolupracuje s policií.

Horáček, jak popsal iRozhlas.cz, policii řekl, že mu Filip slíbil, že za půl milionu korun pomůže Andree Vrbovské, tehdejší šéfce Fakultní nemocnice Bulovka, aby se stala politickou náměstkyní ministra zdravotnictví.

Pro vysvětlení: Horáček s Vrbovskou dlouhodobě spolupracovali, oba spolu trávili i volný čas. Oba jsou nyní obviněni v souvislosti se zakázkami Fakultní nemocnice Bulovka.

Horáček také tvrdí, že součástí dohody byla i cesta poslanců zemědělského výboru do Kazachstánu. A na ní Filip prý prosazoval zájmy Horáčkových firem.

Nebyl by to první případ, v němž by Filip za Horáčka lobboval. Na konci roku 2017 a na začátku roku 2018 odeslal Finančnímu úřadu pro Ústecký kraj tři dopisy, v nichž se tehdejší Horáčkovy firmy zastával.

Postup finančního úřadu, který zahájil ve společnosti daňovou kontrolu, označoval Filip za šikanózní, diskriminační a účelový.

Filip přitom začal takto lobbovat poté, co KSČM přijala od jedné z firem napojených na Horáčka dary ve výši 96 tisíc korun. Jednat se mělo o takzvané nefinanční plnění, které spočívalo v poskytnutí reklamních billboardů a brožur před sněmovními volbami.

Spolustraníci: Chybí důkazy

Co může kauza pro Filipa v čele KSČM znamenat, nechtějí jeho spolustraníci komentovat. Podle poslance Jiřího Dolejše policie ani nepřišla s obviněním, proto nehodlá o ničem spekulovat. „Korupce je vážná věc, ale reagovat má smysl jen na státní orgány. A ty s ničím nepřišly,“ napsal Seznam Zprávám.

Podle poslance Lea Luzara přesunutí celé kauzy od úplatkářství k možnému daňovému přestupku nesvědčí o příliš kvalitních důkazech a faktech.

„Neznám pana Horáčka, ale zatím se jeví jako divný člověk účelově manipulující s okolím. Pomáhat takovým lidem, i když se tváři jako lidumilové bojující za správnou věc, je vždy problém. To už jistě i Vojtěch Filip zjistil a sám si musí rozhodnout, jak se bude bránit nařčením a jaké přijme poučení pro sebe sama,“ odepsal Luzar na dotaz Seznam Zpráv, zda by měl Filip z případu vyvodit politickou odpovědnost.

Další oslovení komunisté chtějí počkat na vysvětlení a vyjádření předsedy Filipa, neboť o případu nemají dostatečné informace.

Reklama

Doporučované