Hlavní obsah

Určil vítěze devíti voleb v USA. Kdo bude podle profesora nový prezident?

Svět bez obalu: Profesor z American University ve Washingtonu Allan Lichtman určil vítěze devíti voleb v USA. Kdo se podle něho stane novým prezidentem?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uznávanému americkému historikovi a profesorovi na American University ve Washingtonu Allanu Lichtmanovi se povedlo díky vlastní unikátní metodě určit už devětkrát, kdo vyhraje americké prezidentské volby. Jak je to možné?

Článek

Profesor Lichtman na to má metodu, kterou vyvinul společně s ruským vědcem Vladimirem Keilis-Borokem, odborníkem na předpovídání zemětřesení. Metoda se jmenuje 13 klíčů a proslulý profesor o ní sepsal i knihu.

Jak název napovídá, definuje 13 klíčů či „podmínek“, podle kterých se dá určit, zda zvítězí současná hlava státu, nebo její vyzyvatel. Přičemž platí, že pokud v dané chvíli není pravdivých 5 a méně podmínek, vyhrává kandidát vládnoucí strany. Pokud je jich nepravdivých více, vyhrává kandidát vyzyvatelské politické stany.

13. klíčových otázek, podle kterých profesor Allan Lichtman předpovídá vítěze prezidentských voleb v USA

1. Stranický mandát

V polovině mandátu získá strana prezidenta v úřadu více křesel v Kongresu, než kolik jich dostala v předešlých volbách (které proběhly v polovině předchozího mandátu).

2. Stranický souboj

Neexistuje žádný stranický protikandidát vůči úřadujícímu prezidentovi.

3. Držení prezidentského úřadu

Kandidát vládnoucí strany je úřadujícím prezidentem.

4. Třetí strana

Neexistuje žádný významný kandidát z třetí strany nebo nezávislý kandidát.

5. Krátkodobý ekonomický výhled

Ekonomika není během voleb v recesi.

6. Dlouhodobý ekonomický výhled

Reálný ekonomický růst na jednoho obyvatele během termínu voleb se rovná nebo překračuje růst, ke kterému došlo v předchozích dvou termínech.

7. Změna politiky

Administrativa úřadujícího prezidenta provedla zásadní změny v domácí politice.

8. Sociální nespokojenost

Během volebního období současného prezidenta nedošlo k žádné dlouhotrvající sociální nespokojenosti.

9. Skandál

Úřadující administrativa se nezkompromitovala významným skandálem.

10. Mezinárodní nebo vojenské pochybení

Úřadující administrativa se nedopustila významné chyby v mezinárodní politice nebo ve válečné strategii.

11. Mezinárodní nebo vojenský úspěch

Úřadující administrativa dosáhla významného úspěchu v mezinárodní politice nebo ve válečné strategii.

12. Charisma úřadujícího prezidenta

Prezidentský kandidát vládnoucí politické strany je charismatický nebo jde o národního hrdinu.

13. Charisma vyzyvatele

Kandidát vyzyvatelské strany není charismatický nebo nejde o národního hrdinu.

Například: Když před čtyřmi lety zvítězil Donald Trump, tak nebyl splněn klíč číslo 1: Demokraté si nevedli dobře ve volbách v polovině prezidentského mandátu. Klíč číslo 3: Dosavadní prezident Barack Obama už nemohl znovu kandidovat. Klíč číslo 6: Demokratům sebral ve volbách 4,5 % nezávislý kandidát. Klíč číslo 7: Obama neuspěl s nějakou výraznou politickou změnou. Započítat se dá i klíč číslo 11: Nedosáhl žádného velkého mezinárodního úspěchu. A nakonec také klíč číslo 12: Hillary Clintonová nebyla charismatickou kandidátkou strany dosluhujícího prezidenta.

V letošních volbách tentokrát nesplňuje podle profesora Lichtmana Donald Trump dokonce sedm jeho klíčů.

1. Stranický mandát

V polovině mandátu nezískali republikání více křesel v Kongresu, než kolik jich dostali v předešlých volbách (které proběhly v polovině předchozího mandátu).

5. Krátkodobý ekonomický výhled

Ekonomika je během voleb v recesi.

6. Dlouhodobý ekonomický výhled

Reálný ekonomický růst na jednoho obyvatele během termínu voleb se nerovná a nepřekračuje růst, ke kterému došlo v předchozích dvou termínech.

8. Sociální nespokojenost

Trump nezvládl protesty, ke kterým došlo ve Spojených státech ohledně sociální a rasové nespravedlnosti.

9. Skandál

Trump se stal teprve třetím americkým prezidentem, který čelil impeachmentu.

11. Mezinárodní nebo vojenský úspěch

Trump nedosáhl nějakého velkého mezinárodního nebo vojenského úspěchu.

12. Charisma úřadujícího prezidenta

Trump nemá charisma, které by oslovovalo většinovou skupinu obyvatelstva.

Pane profesore, v srpnu jste předpověděl, že Donald Trump bude muset tento rok opustit Bílý dům a novým prezidentem se stane Joe Biden. Jste si tím stále jistý? Nemůže se podle vás stát, že se něco během posledních dnů nebo hodin změní, co by mohlo vaši předpověď ovlivnit?

Moje předpověď, že Trump prohraje a Joe Biden vyhraje, je založena na mých 13 klíčích, které vedou do Bílého domu, což je systém ukazatelů, které měří sílu vládnoucí politické strany. Klíče jsou úspěšné od znovuzvolení Ronalda Reagana v roce 1982, kdy země čelila velké recesi.

Je to metoda, která dokázala odhadnout i zvolení Donalda Trumpa v roce 2016. A tehdy tomu nikdo nevěřil. Je založena na tom, že jestli 6 a více z těchto 13 otázek vychází negativně pro stranu, která ovládá Bílý dům, tak Donald Trump a republikáni prohrají. A já jsem v srpnu uvedl, že sedm těchto otázek je proti Donaldu Trumpovi. A nic se od té doby nezměnilo.

Uvědomte si, že tohle je mnohem větší obraz výkonnosti vlády než nějaké průzkumy veřejného mínění - jde o to, že došlo k prohře republikánů ve volbách uprostřed volebního období, jde o špatné ekonomické zprávy ať už krátkodobé, tak i dlouhodobé, sociální nepokoje, skandál ohledně impeachmentu, změna politiky, žádný opravdu významný úspěch v zahraniční politice.

A všechny tyto věci se během kampaně nezměnily. Muselo by se stát něco opravdu významného, aby se na mé analýze něco změnilo. Nic mé klíče do této chvíle nezměnilo a už je nic nezmění.

Anketa

Jaký je váš tip na vítěze prezidentských voleb v USA?
Zvítězí Donald Trump
45,2 %
Zvítězí Joe Biden
54,8 %
Celkem hlasovalo 13055 čtenářů.

My jsme spolu hovořili letos v lednu poté, co došlo k Trumpovu impeachmentu. A tehdy jste mi řekl, že volby budou velmi tvrdé a těsné. A nebyl jste si jistý, kdo vyhraje. Co se od té doby stalo? Jaké jsou podle vás důvody, že Trump prohraje?

Máte pravdu. Koncem roku 2019 nesplňoval Trump pouze čtyři mé otázky. Tzn., že byl dvě otázky od své prohry. Pak ale Amerika zažila pandemii koronaviru a krizi rasové a sociální nespravedlnosti. A zároveň si je potřeba uvědomit, že Trump byl v roce 2016 vyzyvatel, který na problémy společnosti upozorňoval. Ale jako vládnoucí prezident v tomto případě ztratil tři klíče k Bílému domu - ve volebním roce došlo k recesi a také pravděpodobně i k dlouhodobému ekonomickému propadu; došlo i ke zmíněným sociálním nepokojům. Přesto Trump neudělal nic, aby tomu všemu zabránil. Ale když jste prezident, tak jste za to vše zodpovědný.

Co byla podle vás největší Trumpova chyba? Jeho nezvládnutí pandemie? Ještě něco jiného?

Pro Trumpa bylo nejhorší, jak se zachoval během pandemie. Vždyť on řekl, že na jejím začátku věděl, jak bude smrtelná. A co udělal? On Američanům lhal. Řekl jim, že o nic nejde. A že to celé zmizí s oteplením. I teď pandemii zlehčuje, a to ve chvíli, kdy se počet případů nákazy a hospitalizací znovu zvyšuje po celých Spojených státech.

Doktor Anthony Fauci, jeden z nejuznávanějších amerických epidemiologů, měl velký problém s Trumpovým pohledem na pandemii.

A dalším Trumpovým problémem bylo, že nedokázal nějakým rozumným způsobem reagovat na hnutí ohledně sociální nespravedlnosti, které propuklo po celé Americe. Trump si myslel, že se může chovat jako bývalý prezident Nixon. Ale Nixon byl úspěšný jako prezidentský vyzyvatel. Opakuji, že Trump obhajuje prezidentský mandát. K těmto věcem došlo za jeho vlády.

Není silným argumentem říkat, že je sice teď listopad před volbami, a že k těmto strašným věcem docházelo během jeho vlády, ale když ho zvolíte znovu, tak se to změní.

A co když se Trump pokusí volby zpochybnit - třeba tím, že se bude snažit zarazit sčítání tzv. korespondenčních hlasů, protože prohlásí, že by mohly být zfalšovány? Já vím, že se tato otázka netýká vaší metody, ale mohlo by se něco takového podle vás stát?

Pokud by k něčemu takovému opravdu došlo, tak je to něco, co je mimo můj systém předpovědí. A je to samozřejmě něco, co by opravdu ohrozilo naši demokracii.

Jak víte, tak základ republikánské voličské základny jsou bílí lidé, jako jsem třeba já. Tzn. starší než 50 let. A co tedy republikáni tento rok dělají? Snaží se potlačovat názor minorit, mladých lidí, snaží se o to, aby nešli volit. A tito lidé z velké části hlasují prostřednictvím korespondenčního hlasování. Třeba v Texasu už takto hlasovalo více než 120 tisíc voličů. Trump proto usilovně napadá tento způsob hlasování, jak jen může. Všemi prostředky – i právními. Ale jeho argumenty uznávané právní organizace vyvracejí.

Jeho tým se snaží, jak jen může, zpomalit korespondenční způsob. Já si ale nemyslím, že by mohl dokázat zničit demokratický proces volby amerického prezidenta, ale znepokojuje mě to. Pokud by Trump dokázal vyhrát volby díky tomu, že by lidi odradil od voleb, anebo kdyby dokázal, že by jejich hlasy nebyly uznány, tak to by naše demokracie byla ve velkém nebezpečí.

Děkuji za rozhovor; už v příštích několika desítkách hodin uvidíme, jestli jste správně předpověděl již desátého prezidenta Spojených států amerických.

Toto bude opravdu už moje desátá předpověď v řadě. A každé čtyři roky jsem během ní strašně nervózní a mám pochybnosti. Jsem jenom lidská bytost. Neočekávám, že bych se mýlil, ale jako člověk se samozřejmě mýlit můžu.

Další detaily rozhovoru s Allanem Lichtmanem naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované