Hlavní obsah

Centrální banka drží kurz, úrokové sazby nechali bankéři beze změny

Foto: Seznam.cz

Sídlo České národní banky v Praze Na Příkopě.

Reklama

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává na dvou procentech.

Článek

Důvodem dnešního rozhodnutí je podle ekonomů především nejistý vývoj v zahraničí. „Ačkoli bankovní rada pravděpodobně opět vedla debatu o možném zvýšení úroků z titulu domácích inflačních tlaků, nakonec v rozhodování převážila nejistota pramenící ze zahraničního vývoje,“ uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Soudí, že od situace v zahraničí se bude do značné míry odvíjet i další vývoj sazeb ČNB, nejpravděpodobnějším scénářem je ale nyní jejich stabilita.

„Sdílím názor, že stabilita úroků je v rámci všech nejistot nejlepším řešením, a změnu úroků ČNB nečekám ani pro prosincové zasedání. Zvýšení úroků, k němuž ČNB přistoupila v květnu, proto bude představovat jediný posun v sazbách české centrální banky za celý letošní rok,“ uvedl k tomu hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů.

Reklama

Doporučované