Hlavní obsah

Stáhněte svého diplomata, nebo ho vyhostíme, vyzvalo ministerstvo zahraničí ruského velvyslance

Foto: MZV ČR

Černínský palác, ve kterém sídlí Ministerstvo zahraničí.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zahraničí zatlačilo na ruskou ambasádu kvůli Alexandru Těrentěvovi, který za podivných okolností pronajímá v Praze byty. Ty jsou přitom určené pro ruské diplomaty.

Článek

České Ministerstvo zahraničí stupňuje tlak na ambasádu Ruské federace kvůli Alexandru Těrentěvovi. Diplomat, který má blízko k nejvyšším politickým patrům moskevské vlády, podle Deníku N za podivných okolností pronajímá byty, které má ambasáda v Praze k dispozici.

Podle informací Seznamu dal náměstek ministra Martin Smolek na odpoledním setkání s velvyslancem Alexandrem Zmejevským ruské straně ultimátum: buď Těrentěva sami stáhnou, popřípadě navrhnou jiné pro Česko přijatelné řešení, nebo ho česká strana může vyhostit. „Řekli jsme ruské straně, že řešení očekáváme bezprodlení,“ potvrdil Seznamu důvěryhodný zdroj z Černínského paláce.

Ministerstvo dva týdny prošetřovalo informace, se kterými přišel Deník N. Těrentěva podle něj viní nájemníci ambasádních bytů ze šikany a protiprávního jednání, někteří z nich uvedli, že za nájem musí platit v hotovosti, na byt nemají řádnou nájemní smlouvu a někteří z nich se museli z bytů v šibeničním termínu vystěhovat. Policie také řeší několik fyzických napadení.

„Jeho jednání a chování je nad přijatelný rámec, i pro osobu požívající diplomatickou imunitu,“ potvrdil Seznamu zmíněný zdroj, „jeho chování ostatně poškozuje i ruskou stranu,“ dodal.

Na diplomatické prostředí poměrně ostře vyznívá i oficiální prohlášení Černínského paláce, kterým upozornil velvyslance na „protiprávní jednání jednoho ze členů personálu velvyslanectví a požádal o nápravu”.

Pokud ambasáda Těrentěva, který má na ambasádě na starosti právě bytový fond a působí jako nižší diplomatický pracovník, nestáhne v řádu několika dnů, hodlá si velvyslance pozvat přímo šéf zahraničí Tomáš Petříček.

Ambasáda setkání, které mělo začít ve dvě hodiny odpoledne, už pár minut poté komentovala na svém facebookovém profilu. O ultimátu na Těrentěvovo stažení se ovšem nezmínila a naopak zdůraznila svůj pohled na kauzu. „Tématem jednání byla situace kolem některých ruskou stranou využívaných objektů v Praze v souvislosti s vyhrocením v poslední době v Česku nezdravé atmosféry kolem této problematiky. Byla konstatována zainteresovanost obou stran na vyřešení vzniklých otázek v rámci diplomatického dialogu.“

Podle informací Deníku N viní nájemníci bytů Těrentěva ze šikany a protiprávního jednání, někteří z nich uvedli, že za nájem musí platit v hotovosti, na byt nemají řádnou nájemní smlouvu a někteří z nich se museli z bytů v šibeničním termínu vystěhovat. Policie také řeší několik fyzických napadení.

Byty před desetiletími v Praze financoval Sovětský svaz, stojí však na pozemcích státu. Rusko je smí na základě letitých smluv využívat na neomezeně dlouhou dobu, pouze však pro oficiální zaměstnance a spolupracovníky zastoupení federace v Česku. Deník N však objevil na komerčních serverech nabídky na jejich krátkodobý pronájem.

Reklama

Doporučované