Hlavní obsah

USA chtějí ztížit vstup do země těhotným ženám

Ilustrační foto.

Reklama

Americké úřady rozhodly o ztížení cest těhotných cizinek do Spojených států. Směrnice vydaná ministerstvem zahraničí má být součástí boje proti „porodní turistice“, jejímž cílem je automatické získání amerického občanství pro nově narozené dítě. Informovala o tom agentura AP

Článek

Úřady budou mít podle ministerské směrnice právo zasáhnout, budou-li mít důvod k domněnce, že cizinka s turistickým nebo podnikatelským vízem hodlá v USA porodit.

Žena v takových případech musí prokázat, že k cestě do Spojených států má „legitimní důvod“, tedy že hodlá v USA rodit ze zdravotních důvodů a má dostatek prostředků na úhradu. V opačném případě nebude vízum platit.

Podle Ministerstva zahraničí je zamezení „porodní turistiky“ věcí národní bezpečnosti země, protože za touto praxí se mohou skrývat zločinné úmysly.

„Zabrání to rovněž tomu, aby těžce vydělané dolary amerických daňových poplatníků financovaly porodní turistiku. Ochrana amerického občanství musí být zajištěna,“ komentovala opatření mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová. Cílem nového pravidla je podle ní zastavení těch, kteří hledají „automatické a trvalé americké občanství pro své děti tím, že porodí na americké půdě“.

Pochod pro život

Podle zpravodajského serveru Politico je krok vlády součástí snahy Bílého domu omezit legální migraci do Spojených států.

Americký prezident Donald Trump také pokládá za „nesmírnou čest“, že se minulý týden stal prvním prezidentem Spojených států, který se zúčastnil každoročního protipotratového shromáždění ve Washingtonu. V projevu ke shromážděným obvinil opoziční demokraty, že prosazují „radikální a extrémní postoje“. Pochválil účastníky akce a řekl, že „nenarozené děti nikdy neměly v Bílém domě pevnějšího zastánce“.

„Všichni tady chápeme věčnou pravdu, že každé dítě je vzácným a posvátným darem božím,“ řekl prezident. „Společně musíme chránit důstojnost a posvátnost každého lidského života,“ uvedl Trump.

Trump nesouhlasí s ústavním pravidlem, podle něhož dítě narozené na území USA je automaticky americkým občanem, a několikrát pohrozil, že tuto zásadu zruší. Právní experti ale varují, že realizovat takový plán by bylo velmi obtížné. Podle agentury AP si šéf Bílého domu snaží získat ještě větší podporu od konzervativních voličů před blížícími se prezidentskými volbami.

Kritici také upozorňují, že ani nové opatření nemusí být v praxi účinné. Konzulární pracovník totiž nemá právo se na těhotenství ženy zeptat a je jen na něm, aby odhadl, zda může jít o případ „porodní turistiky“.

Reklama

Doporučované