Hlavní obsah

USA chtějí zvýšit clo na dovoz čínského zboží na 25 procent

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Administrativa amerického prezident Donalda Trumpa chce uvalit 25procentní cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů, což je v přepočtu 4,4 bilionu korun. O záměru již dříve informovala světová média.

Článek

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhl zvýšení cel na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard dolarů, z deseti procent na 25 procent. Podle agentury Reuters to ve středu řekli úředníci Trumpovy vlády.

Podle nich Trump doporučil americkému obchodnímu zmocněnci Robertovi Lighthizerovi, aby zvážil vyšší sazby jako součást úsilí, které má zajistit, že jsou zavedené správné nástroje, jež mají přimět Čínu, aby změnila své jednání.

Čína v reakci uvedla, že pokud Spojené státy podniknou další kroky v omezování obchodu, zareaguje stejně. Mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu řekl, že americký nátlak nebude fungovat a že Čína v obchodních otázkách vždy prosazovala dialog.

Trumpův kabinet ohlásil 10. července záměr zavést nová, tentokrát desetiprocentní cla na dalších asi šest tisíc čínských výrobků. Na zveřejněném seznamu jsou potraviny, léky, výrobky z hliníku a oceli a spotřebitelské zboží jako je krmivo pro psy, nábytek, cyklistická kola, baseballové rukavice nebo kosmetika. Cla se mají uplatňovat od září.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července zavedením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů; Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků. Trump následně uvedl, že je připraven zavést cla na veškerý dovoz z Číny v objemu 500 miliard dolarů.

Erin Ennisová z americko-čínské obchodní rady se domnívá, že problematická je již desetiprocentní sazba. Pokud se více než zdvojnásobí, bude to mnohem horší. Cla se budou vztahovat už na zhruba polovinu čínského dovozu do USA, včetně spotřebního zboží. „Růst nákladů se převede na zákazníky, dotkne se to peněženky většiny Američanů,” řekla Ennisová agentuře Reuters.

Washington se rovněž v příštích týdnech chystá uvalit cla na zbylé čínské zboží v hodnotě 16 miliard dolarů (350 miliard Kč) z celkem plánovaného objemu 50 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované