Hlavní obsah

USA schválily vakcíny od Pfizeru pro děti od 5 do 11 let

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Program očkování dětí ve věku od pěti do 11 let odstartuje v následujících dnech, uvedl prezident Biden.

Reklama

„Rozhodující okamžik“ v boji s pandemií, okomentoval americký prezident Joe Biden schválení vakcíny od společnosti Pfizer a BioNTech pro děti ve věku od pěti do 11 let. Změna se týká zhruba 28 milionů dětí ve Spojených státech.

Článek

Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala dnes agentura AP.

Nouzové povolení látce pro vakcinaci dané věkové skupiny už v pátek udělil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to v návaznosti na jasné stanovisko vlastního poradního panelu. Úředníci z FDA zjistili, že vakcína byla přibližně z 91 procent účinná v prevenci covidu u malých dětí. Došli také k tomu, že jejich imunitní odpověď byla srovnatelná s odpovědí pozorovanou u lidí ve věku 16 až 25 let. Žádné závažné vedlejší účinky výzkumníci u této věkové skupiny nezpozorovali.

„Víme, že miliony rodičů chtějí imunizovat své děti,“ uvedla Walenská v prohlášení. Podle ní jde o „další významný krok“ v boji proti covidu-19. „Z pozice matky rodiče s otázkami vybízím, aby si (od zdravotníků) zjistili víc o významu očkování,“ dodala ředitelka CDC s tím, že jakékoliv riziko spojené s vakcínou je mnohonásobně menší než nebezpečí, které pro děti představuje covid-19. Upozornila například, že počty hospitalizací dětí v souvislosti s covidem-19 v poslední vlně kvůli variantě delta vzrostly. Výrazný dopad na sociální aspekty i duševní zdraví dětí mají podle ní navíc i uzávěry škol.

Mezi dětmi ve věku od pěti do 11 let se v USA dosud potvrdilo přibližně 1,8 milionu případů koronavirové nákazy, zmiňuje CDC. Téměř 200 dětí pak onemocnění podlehlo. Data CDC naznačují, že každý milion podaných dávek může zabránit 80 až 226 hospitalizacím dětí mezi pěti až 11 lety. Společnosti Pfizer a BioNTech uvádějí, že jejich očkovací látka má v této věkové skupině na základě klinických testů úspěšnost 90,7 procenta.

„Pro rodiče díky tomu skončí měsíce úzkostných obav o své děti a sníží to rozsah, se kterým děti šíří virus mezi ostatními,“ uvedl americký prezident Joe Biden v prohlášení. „V boji proti viru je to pro naši zemi zásadní krok vpřed,“ dodal státník.

Pandemie covidu-19 v letošním roce vedla k uzavření 2 300 škol a od srpna ovlivnila 1,2 milionu žáků a 78 tisíc učitelů, citoval v úterý server NBC vysokého představitele CDC. Rodiče ale zůstávají stále v otázce očkování svých dětí zdrženliví. Průzkum, který provedl Kaiser Family Foundation v minulém měsíci, ukázal, že pouze jedna třetina rodičů by své děti nechala okamžitě naočkovat. Další třetina z nich uvedla, že by rádi „počkali a uviděli“.

Děti vakcínu dostanou ve dvou dávkách, které od sebe budou dělit tři týdny. Zároveň jim bude podána třetinová dávka vakcíny oproti dětem starším 12 let. Firma Pfizer se už před pátečním rozhodnutím FDA připravovala distribuovat miliony lahviček s vakcínou do ordinací lékařů, lékáren a dalších očkovacích míst. Lahvičky s dětskou dávkou přitom mají oranžové víčko na rozdíl od fialového, které mají nádobky se standardně silnou dávkou určenou pro starší pacienty.

Server BBC poukazuje na to, že podávání třetinových dávek vakcíny bude pro dodavatele léčiv i doktory novou logistickou výzvou. Kvůli tomu, že jsou potřeba i menší jehly a že druhá dávka má být podávána tři týdny po té první.

Biden uvedl, že očkovací program odstartuje v následujících dnech a plně se rozjede v týdnu od 8. listopadu. Podle agentury AFP bude teoreticky možné první vakcíny dětem mladším 12 let podat od dnešního rána. Zpravodajský web Axios dříve napsal, že očkování by pro děti mladší 12 let mohlo být dostupné od pátku.

Pouze několik dalších zemí včetně Číny, Kuby či Spojených arabských emirátů dosud schválilo vakcíny ve věkové skupině pět až 11 let a mladších, píše agentura Reuters. Evropský regulátor EMA se začal povolením očkování látkou firem Pfizer/BioNTech u dětí mezi pěti a 11 lety zabývat 18. října. Pokud by nasazení preparátu v této věkové skupině doporučil, měla by ještě finální slovo Evropská komise, která se však obvykle řídí doporučením odborníků.

Ve Spojených státech je plně naočkováno okolo 58 procent populace. Děti a dospívající mezi 12 a 15 lety jsou naočkováni ze 47 procent, připomíná Reuters.

Reklama

Doporučované