Hlavní obsah

Ve světě pandemie, v království klid. Nákazu tu mají poprvé po dvou letech

Foto: Profimedia.cz

Přítomnost infekce covidu-19 zvedla na souostroví Tonga zájem o očkování.

Reklama

První a dosud jediný případ nákazy covidem-19 stačil království Tonga k přijetí razantních opatření v platnosti od dnešního dne. Podle tamního ministerstva je lepší zasáhnout dříve než později. Zájem o očkování se enormně zvýšil.

Článek

Jihopacifické království Tonga po detekci jediné osoby nakažené infekcí covid-19 přitvrzuje v koronavirových opatřeních. Na týden se uzavře hlavní ostrov Tongatapu, kde žije většina z téměř 106tisícové populace.

V platnost vejde například noční zákaz vycházení od osmi večer do šesti ráno, přerušená bude hromadná doprava a provoz restaurací, barů, klubů, škol i kostelů. Povinné budou rozestupy, informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Tonžané tak v pondělí zaplavili na hlavním ostrově banky i obchody. Fronty se tvořily i před očkovacími centry, informoval britský server The Guardian.

Souostroví Tonga, které tvoří přes 170 jihopacifických ostrovů, bylo přitom dosud bez jediného případu nakaženého. Království se před covidem-19 podařilo ochránit především kvůli vyhlášení nouzového stavu v březnu 2020, díky kterému se uzavřelo před okolním světem.

Šíření infekce by mohlo mít na zemi, kde 22 procent její populace žije pod hranicí chudoby, fatální dopad. V omezeném měřítku tu navíc fungují zdravotnické instituce, nedostatkem jsou i některé zdravotnické pomůcky, uvádí americká CNN.

Přestože prvního nakaženého identifikovaly úřady již minulý týden, s reakcí v podobě lockdownu čekaly několik dnů na doporučení expertů. Ti radili s přijetím opatření počkat kvůli možnému zpožděnému projevu infekce. Své občany nicméně vláda informovala o budoucím lockdownu v předstihu.

Nakažený se objevil mezi 214 pasažéry repatriačního letu z novozélandského Christchurch. Mezi dalšími cestujícími byli například i někteří členové tonžského olympijského týmu, kteří se předtím zasekli na Novém Zélandu.

Plně naočkovaný nakažený byl negativně testován na přítomnost covidu-19 i před odletem. Infekce se u něj nicméně projevila při běžném testováním v rámci povinné 21denní hotelové karantény.

„Je lepší, že jsme ho jako pozitivního identifikovali teď a uzavřeme se do lockdownu v rámci prevence, než kdybychom to udělali pozdě a litovali toho,“ uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Siale 'Akau'ola podle lokálního média Matangi Tonga.

Přítomnost infekce covid-19 zvedla na souostroví zájem o očkování. Zatímco před detekcí prvního případu se proočkovanost pohybovala kolem 31 procent (kompletně naočkovaných), od uplynulé soboty se proočkovanost minimálně jednou dávkou zvýšila na 86 procent, informuje server Bloomberg.

Další Tonžané se rozhodli z preventivních důvodů izolovat v předstihu. „Rozhodl jsem se, že lockdown vyhlášený vládou může přijít později. Já jsem se ale se svou rodinou izoloval v pátek a apeluji na další, aby se také uzavřeli doma, nosili roušky a byli v bezpečí,“ cituje prezidenta tamní mediální asociace Ramanlala Vallabha The Guardian.

„Můj muž a já jsme se rozhodli nechat očkovat naše dcery (14 a 15 let) co nejdříve, než abychom čekali na jejich školu. Rozhodli jsme se také ihned dobrovolně izolovat,“ vysvětlila Ofa Gutteinbeil Likiliki, která pracuje jako ředitelka Krizového centra pro ženy a děti (WCCC).

Reklama

Doporučované