Hlavní obsah

USA mají signály o dalším možném použití chlóru v Sýrii

Severozápadní Sýrie je jedinou oblastí země, kterou stále kontrolují rebelové.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo zahraničí. Poukázalo přitom na možný útok chlórem, k němuž mělo dojít v neděli na severozápadě Sýrie. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ale dnes oznámila, že pro potvrzení informace o chemickém útoku nemá dostatek informací.

Článek

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo zahraničí. Poukázalo přitom na možný útok chlórem, k němuž mělo dojít v neděli na severozápadě Sýrie.

„O incidentu stále shromažďujeme informace, ale opakujeme naše varování, že pokud Asadův režim použije chemické zbraně, Spojené státy a jejich spojenci odpoví rychle a patřičně,“ uvedlo v prohlášení americké ministerstvo s varováním vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

Mluvčí Morgan Ortagus novinářům řekl, že údajný chemický útok byl součástí operací Asadova režimu v severozápadní syrské provincii Idlib, kde syrské vládní jednotky porušily příměří chránící miliony civilistů.

Spojené státy Sýrii kvůli údajným chemickým útokům dvakrát bombardovaly, v dubnu 2017 a v dubnu 2018. Loni v září americké diplomatické zdroje informovaly o důkazech, že syrské síly disponují v Idlibu chemickými zbraněmi.

Jako první informaci o chemickém útoku přinesla v neděli propagandistická agentura Eba radikální skupiny Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která má v rukou velké části Idlibu a další oblasti na severozápadě země. Podle ní syrské vládní jednotky použily chlór proti jejím bojovníkům v pobřežní provincii Latákíja.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR ale dnes prohlásil, že jeho organizace o tom nemá dostatek důkazů. SOHR informace ze Sýrie získává od rozsáhlé sítě svých spolupracovníků v Sýrii.

„Nezdokumentovali jsme žádný chemický útok v horách v Latákíji,“ sdělil Rahmán. Syrská armáda už v neděli informaci popřela a označila za výmysl. Rahmán řekl, že v době údajného útoku na místě byli jedině radikálové, takže získat objektivní zprávy o incidentu je téměř nemožné. „V té oblasti nebyli žádní civilisté,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované