Hlavní obsah

USA nevyšlou bojové lodě do Černého moře. Podle Rusů šlo o provokaci

Foto: Profimedia.cz

Americké bojové lodě ve Středozemním moři, ilustrační snímek.

Reklama

USA zrušily vyslání dvou bojových lodí do Černého moře. Akci velmi kritizovalo Rusko, které ji označilo za provokaci.

Článek

Spojené státy zrušily vyslání dvou bojových lodí do Černého moře. Podle agentury Reuters, která se odvolává na diplomatický zdroj, to oznámilo americké velvyslanectví v Ankaře tureckému ministerstvu zahraničí. Vyslání amerických plavidel kritizovalo Rusko, které ho označilo za provokaci. Američtí představitelé ale uvedli, že vyslání lodí nikdy nepotvrdili.

Podle agentury AFP nebyly turecké úřady informovány o náhradním termínu proplutí amerických lodí přes Dardanely a Bospor, dvě mořské úžiny spojující Černé a Středozemní moře. Podle žádostí se tak mělo stát dnes a ve čtvrtek. Konvence z Montreux uzavřená v roce 1936 ukládá státům, jež nemají pobřeží na Černém moři, podat žádost o proplutí s 15denním předstihem.

Američtí představitelé ale tvrdí, že vyslání lodí USA nikdy nepotvrdily, napsala agentura Reuters. Podle nich si Ankara žádost o proplutí mylně vyložila. Spojené státy podávají více žádostí o proplutí, aby v případě potřeby měly volný přístup skrze Dardanely a Bospor, řekli agentuře Reuters.

Úmysl vyslat plavidla do Černého moře USA oznámily minulý týden. Rusko, které v Černém moři dnes zahájilo námořní cvičení, označilo americké rozhodnutí za provokaci. Spojené státy ale uvedly, že takové mise jsou běžné.

Vyslání lodí zřejmě souviselo s rostoucím napětím mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusko na východě Ukrajiny v oblastech ovládaných proruskými separatisty a na Krymu v poslední době shromáždilo velké armádní síly. Kyjev varuje, že soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou znamená riziko ruské ozbrojené agrese, Moskva se však brání, že jen chrání svou bezpečnost. Při obnovených bojích zemřelo podle ukrajinské strany několik vojáků.

Reklama

Doporučované