Hlavní obsah

Napětí neklesá. Rusové přesunuli dvě armády, Ukrajinci cvičí u Krymu

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci trénující na vojenskou přehlídku (ilustrační foto).

Reklama

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem nepolevuje. Ukrajinské úřady v úterý oznámily zprávu o dalším úmrtí vojáka na frontě v Donbasu. O situaci budou ve středu jednat ministři NATO.

Článek

V Donbasu pokračuje porušování křehkého příměří. Během úterý zemřel při granátovém útoku nepřátelského dronu jeden ukrajinský voják a další čtyři byli zraněni. Navzdory minským dohodám zaznamenala ukrajinská armáda střelbu z minometů a granátometů. Milice na území samozvaných lidových republik v Donbasu naopak tvrdí, že příměří šestkrát porušila ukrajinská vojska.

2,5 kilometru dlouhý vojenský tábor

Podle ukrajinského ministerstva obrany přesouvá Rusko po území bez kontroly Kyjeva personál, zbraně, střelivo i pohonné hmoty. Vláda v Kyjevě už od konce března upozorňuje na přemisťování ruských vojsk k hranicím s Ukrajinou.

Britská televize Sky News odvysílala záběry velkého polního tábora ruské armády ve Voroněžské oblasti asi 170 kilometrů od ukrajinských hranic. Vojenské ležení vzniklo během poslední několika týdnů a je dlouhé zhruba 2,5 kilometru. Na tábor už minulý týden upozornila ruská nevládní organizace Conflict Intelligence Team (CIT).

Z Kurska přímo do Voroněže zamířily i čtyři systémy taktických raket Iskander s doletem 500 kilometrů. Podle ruského ministerstva obrany je důvodem vojenská přehlídka ke konci druhé světové války. Už dříve se na sociálních sítích objevovaly záběry z přesunu ruských jednotek, včetně tanků a děl, jež zamířily k ukrajinským hranicím a také na Ruskem okupovaný poloostrov Krym. Ruských vojenských jednotek je v oblasti nejvíc od agrese v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek ruského vojenského tábora ve Voroněžské oblasti (z 9. dubna).

Šojgu přesuny vojsk potvrdil

Transfery vojsk v úterý potvrdil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusko přesunulo ke svým západním hranicím dvě armády a tři výsadkové jednotky, citovala ministra ruská agentura Interfax.

Rozhovor s ukrajinským velvyslancem v ČR Jevhenem Perebyjnisem:

Důvodem je údajná hrozba ze strany Severoatlantické aliance. „V reakci na vojenskou aktivitu Aliance, která ohrožuje Rusko, jsme přijali vhodná opatření,“ řekl Šojgu. Šéf resortu obrany také tvrdí, že jsou vojska zapojena do cvičení. Kontrola bojové připravenosti začala v Rusku minulý týden a během dubna počítá s více než čtyřmi tisíci cvičení po celé zemi.

Krampová-Karrenbauerová: Nenecháme se zatáhnout do ruské hry

Ruská tvrzení o manévrech ve středu zpochybnila německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová z CDU. „Pokud jde na ruské straně o manévry, pak existují mezinárodně předepsané postupy pro transparentnost a vytvoření důvěry. To se nestalo,“ uvedla ve středu na ARD politička.

„Můj dojem je, že ruská strana zkouší udělat všechno pro to, aby vyprovokovala reakci. A my se společně s Ukrajinou nechceme nechat zatáhnout do téhle hry,“ dodala ministryně. Německo podle ní sleduje situaci na východě Ukrajiny se znepokojením. Ukrajinskou vládu Krampová-Karrenbauerová ocenila za „velmi rozvážné“ jednání a dodala, že Berlín udělá vše, co bude v jeho silách, aby situace neeskalovala.

Kyjev na ruské manévry v úterý odpověděl cvičením dělostřelců a tankových jednotek podél hranic s okupovaným územím Krymu. Ukrajinská tajná služba SBU pak ve středu v příhraničí Charkovské oblasti zahájí protiteroristické cvičení.

O napětí mezi Ruskem a Ukrajinou bude ve středu v Bruselu se spojenci z NATO jednat šéf americké diplomacie Antony Blinken společně s ministrem obrany Lloydem Austinem. Na večer je naplánována společná tisková konference Austina a generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga. Ministr Blinken povede kromě toho jednání s partnery z EU.

USA i celé NATO už Ukrajinu v současné situaci opakovaně podpořily. „Rusko musí ukončit rozmisťování vojenských sil na Ukrajině a kolem ní, skončit s provokacemi a okamžitě snížit napětí. Ruská koncentrace vojsk je neodůvodněná, nejasná a hluboce znepokojivá,“ uvedl v úterý Stoltenberg po setkání s ukrajinským ministrem zahraničních věcí.

O Ukrajině mluvil v úterý americký prezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle Bílého domu Biden zdůraznil závazek, který Spojené státy mají vůči suverenitě a územní jednotě Ukrajiny, a vyjádřil obavy z vojenských aktivit Ruska v blízkosti ukrajinských hranic a na Krymu. Putina vyzval, aby se v oblasti snažil o uklidnění situace.

„Kyjevské horké hlavy“

Americký prezident také navrhl šéfovi Kremlu v nadcházejících měsících summit na území třetího státu. Putinův mluvčí o den později označil úvahy o termínu, místě i možné agendě summitu za předčasné.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové kroky NATO podněcují Kyjev k udržování napětí kolem Donbasu. Mluvčí ve středu zkritizovala NATO a EU za to, že místo uklidnění situace přilévají olej do ohně a podněcují „kyjevský režim“ a „kyjevské horké hlavy“.

Už v úterý Rusko varovalo USA, ať se drží stranou od černomořského pobřeží Ruska a Krymu. Američané totiž do Černého moře vyslali dvě vojenské lodě. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že riziko incidentu je velmi vysoké a vyslání lodí označil za provokaci.

Putinův poradce Jurij Ušakov si ve středu pozval amerického velvyslance v Moskvě Johna Sullivana, aby jej varoval, že Rusko „rozhodně“ odpoví na případné nové americké sankce proti Rusku, informovala agentura Interfax.

Reklama

Doporučované