Hlavní obsah

USA obnovují očkování vakcínou společnosti Johnson & Johnson

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké zdravotnické regulační orgány zrušily pozastavení využití vakcíny společnosti Johnson & Johnson (J & J) proti koronaviru.

Článek

Komise Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) schválila, že se očkování vakcínou společnosti Johnson & Johnson obnoví, píše BBC. Tento týden zrušila omezení týkající se vakcíny společnosti J & J také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Z téměř osmi milionů lidí, kteří vakcínu dostali, se u nejméně patnácti lidí objevila nebezpečná krevní sraženina. Očkování vakcínou od J & J Spojené státy přerušily 13. dubna kvůli ojedinělým zprávám o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou v odstupu několika dní po aplikaci.

V pátek odpoledne americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a CDC rozhodly podle doporučení poradního panelu CDC. Jeho členové ukončení pauzy v očkování vakcínou od J & J pro osoby starší 18 let odhlasovali v souladu s původním schválením v poměru deset ku čtyřem.

Předcházelo tomu vyšetřování rizik spojených s vakcínou ze strany agentur. Panel poradců také potvrdil dosavadní povolení FDA, podle kterého vakcína může být podávána lidem od 18 let, a dodal, že přínosy jasně převažují nad riziky.

Ve společném prohlášení oba úřady uvedly, že příjemci vakcín budou varováni před možným rizikem potenciálně smrtelného syndromu zahrnujícího závažné krevní sraženiny a snížení počtu krevních destiček.

Rozhodnutí znamená, že nejméně 10 milionů dávek vakcíny společnosti J & J dodávaných z továrny v Nizozemsku může být okamžitě distribuováno po celých Spojených státech.

Zdravotníci v pátek identifikovali dalších devět případů výskytu krevních sraženin. Ty tak přibyly k šesti případům, které úřady zaznamenaly od února, kdy regulační orgány očkovací látku prvně schválily jako bezpečnou a účinnou. Ve všech případech se jednalo o ženy, většinou mladší 50 let. Tři z nich zemřely, sedm z nich prozatím zůstává v nemocnici.

Přibližně tucet případů se týkal žen ve věku 30-39 let. Podle zdravotníků bylo sedm z nich obézních, dvě měly vysoký krevní tlak a dvě užívaly perorální antikoncepci.

Představitelé CDC, kteří údaje v pátek prezentovali, uvedli, že se přezkoumává i několik případů krevních sraženin u mužů. Úředníci rovněž prohlásili, že je důležité, aby byly ženy o možných rizicích vakcíny dostatečně informovány. Úřady totiž chtějí lidem nabídnout možnost hledání očkovacích alternativ.

„Jedná se o věkovou skupinu, která je (krevní sraženinou - pozn. red.) nejvíce ohrožena a která dostává vakcínu převážně proto, aby chránila životy jiných lidí, nikoliv své vlastní. A myslím si, že máme povinnost ujistit se, že o riziku vědí,“ řekla agentuře AP Sarah Longová, která v rámci komise CDC hlasovala proti znovuzavedení vakcíny. Návrh podle ní totiž ženy o rizicích nevaruje dostatečně.

Příznaky se mohou podle BBC objevit do tří týdnů po očkování a zahrnují akutní bolesti hlavy, dušnost a bolesti nohou i břicha. Američtí zdravotníci varují lékaře, že heparin, běžný lék na krevní sraženiny, může stav spojený s očkováním zhoršit.

Vakcína od J & J dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických vakcinací. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají 100 milionů do konce května.

EMA minulý týden uvedla, že přišla na spojitost mezi výskytem krevních sraženin a vakcínou J & J ve vzácných případech. Dodala však, že přínosy očkovací látky převyšují její rizika. V České republice začal ve čtvrtek rozvoz prvních dávek této vakcíny do ordinací praktických lékařů.

Pro J & J to nebyl první neúspěch, který společnost při zavádění vakcíny proti koronaviru v USA potkal. V březnu došlo v jedné z baltimorských továren tohoto farmaceutického giganta ke zničení ingrediencí pro výrobu až 15 milionů dávek vakcíny. Federální inspektoři tento týden oznámili, že v závodě Emergent BioSolutions nalezli řadu problémů, které se potýkaly i s čistotou a bezpečností.

Reklama

Doporučované