Hlavní obsah

USA pořídily Afgháncům uniformy s lesním maskováním za 650 milionů. V zemi lesy ale téměř nejsou

Uniformy mají vzorek pro maskování v lese.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Spojené státy se dočkaly hlasité kritiky. Uniformy údajně objednaly poté, co se afghánský ministr obrany zmínil, že se mu lesní maskovací vzorek líbí.

Článek

Pentagon utratil za poslední desetiletí až 28 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 650 milionů korun, za uniformy pro afghánskou armádu. Uniformy jsou maskovací a svým vzorem mají chránit vojáky při pobytu v lese. Ty však v Afghánistánu tvoří jen 2,1 procenta krajiny. Na problém upozornil generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu John Sopko.

Americké ministerstvo obrany začalo před deseti lety podporovat národní armádu v Afghánistánu. Uniformy jim nakoupilo v rámci snahy o posílení schopnosti sebeobrany země. Uniformy vyráběla společnost HyperStealth a jde o takzvaný lesní model. Vzor vybral z kamuflážních modelů, které má americká vláda k dispozici, tehdejší afghánský ministr obrany Abdul Rahim Wardak. Řekl tehdy na adresu uniforem, že se mu vzorek líbí.

Firma HyperStealth v tiskové zprávě v únoru 2010 uvedla, že výběr vzoru není pro lokalitu nejlepší volbou. John Sopko se o nákupu vyjádřil jako o stupidní šílenosti. „Ztratili jsme 28 milionů dolarů z peněz daňových poplatníků ve jménu módy, protože ministr obrany si myslel, že ten vzor je hezký. Takže kdyby myslel, že by bylo dobré mít růžové uniformy, udělali bychom je také?” citoval Sopku web The Atlantic.

Reklama

Související témata:

Doporučované