Hlavní obsah

USA rozšířily sankce mířené proti Rusku. Nově se dotknou i firmy se sídlem na Slovensku

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Slovenská firma je na seznamu potrestaných firem proto, že spolu s další společností z Ruska pomáhala obcházet sankce ruskému výrobci Divetechnoservices, na kterého byly sankce uvaleny již v červnu.

Článek

Americké ministerstvo financí rozšířilo seznam firem a jednotlivců potrestaných za ruské špionážní aktivity. Vedle jedné ruské firmy se sankce nově vztahují i na společnost Lacno, s. r. o. sídlící na Slovensku. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle vyjádření amerického ministerstva byli dva Rusové a obě firmy potrestány za své spojení se společností Divetechnoservices, na níž úřad uvalil sankce již v červnu. Tato firma byla podle ministra Stevena Mnuchina vystavena postihům za to, že přispěla ke zdokonalení ruské podmořské špionáže tím, že dodávala ruským vládním úřadům včetně kontrarozvědky FSB potápěčské vybavení a podmořské technologie.

Lacno a petrohradská firma Vela-Marine Ltd. této společnosti podle Washingtonu pomáhaly obcházet sankce, za což nyní samy čelí sankčním opatřením.

Šéf ruské firmy Andrej Kuklin Reuters řekl, že „nechápe, v čem je problém“, a nechtěl sankce komentovat.

Sankce souvisejí s ruskými hackerskými útoky cílenými na americké úřady či infrastrukturu. Podle amerického ministerstva jsou konkrétně namířeny proti snahám FSB mapovat rozložení podmořských komunikačních kabelů. Rusko podobná obvinění opakovaně odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované