Hlavní obsah

USA se neplánují stáhnout ze Sýrie, řekl ministr zahraničí Tillerson. Vojáci mají bránit návratu IS

Spojené státy neplánují stažení své armády ze SýrieVideo: AP

 

Reklama

Vojáci Spojených států zůstanou ještě nějaký čas v Sýrii. Podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona by zde měli působit jako pojistka před návratem extremistického hnutí Islámský stát. Stejně tak zde budou vyvažovat vliv syrského prezidenta Bašára Asada a mocenské ambice Íránu.

Článek

Spojené státy si v rámci své nové strategie ponechají v Sýrii vojáky. Ve středu to v projevu na kalifornské Stanfordově univerzitě prohlásil americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Američtí vojáci podle něj budou v zemi působit jako pojistka před návratem teroristického hnutí Islámský stát a také jako protiváha režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada a mocenských ambicí Íránu. Stažení amerických vojsk ze Sýrie by totiž podle Tillersona pomohlo Asadovi a poskytlo Íránu jedinečnou možnost posílit v zemi svůj vliv. Dodal ale, že snížení škodlivého vlivu Íránu v zemi bude záviset na samotné Sýrii.

Nová syrská strategie administrativy prezidenta Donalda Trumpa bude podle Tillersona obsahovat četnější diplomatické kroky, které budou zahrnovat úsilí o stabilizaci země a důraz na politické řešení. Ministr zahraničí rovněž ujistil, že USA nadále rozhodně podporují ženevský mírový proces pod patronací OSN, jehož cílem je krizi v Sýrii vyřešit politickou cestou. Washington chce také více tlačit na Rusko, aby v Ženevě přimělo syrskou vládu ke skutečnému zapojení a spolupráci.

Reklama

Související témata:

Doporučované