Hlavní obsah

USA zrušily sankce uvalené na venezuelského generála Figueru. Maduro musí odejít, prohlásil Pence

Krize ve Venezuele trvá již pět měsíců.Video: Valérie Dvořáková, Filip Kalčák , AP, Reuters

 

Reklama

Americký viceprezident Mike Pence na konferenci ve Washingtonu oznámil nové kroky USA ve vztahu k venezuelské krizi. Spojené státy ruší sankce uvalené na generála Manuela Cristophera Figueru, který se obrátil proti režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Článek

Americký viceprezident Mike Pence na konferenci pořádané americkým ministerstvem zahraničí ve Washingtonu prohlásil, že USA stojí za Venezuelou v pokusech opozice svrhnout režim autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Nepotvrdil však spekulace o možné vojenské intervenci Spojených států.

„Maduro musí odejít,“ prohlásil Pence s tím, že do země musí být navrácena demokracie.

Pence v úterý uvedl, že Spojené státy s okamžitou platností ruší sankce uvalené na venezuelského generála Manuela Cristophera Figueru, bývalého šéfa zpravodajské služby v zemi, který se minulý týden obrátil proti Madurovi.

„Doufáme, že tato akce povzbudí ostatní, aby následovali příklad generála Cristophera Figuery a dalších členů armády,“ řekl Pence v projevu.

Viceprezident dále potvrdil, že Spojené státy hodlají do června k Venezuele vyslat i vojenskou nemocniční loď s humanitární pomocí.

Agentura Reuters připomenula, že již loni USA vyslaly na pomoc venezuelským uprchlíkům nemocniční loď USNS Comfort. Ta tehdy o běžence pečovala v Kolumbii, Peru, Ekvádoru a Hondurasu.

Ve snaze získat armádu na svou stranu hodlají lídrovi opozice Juanu Guaidóovi pomoci Spojené státy, které se o Madurův pád snaží dlouhodobě, mimo jiné prostřednictvím sankcí.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dříve režim autoritářského prezidenta Madura varoval, že USA jsou připraveny ve Venezuele vojensky zasáhnout, pokud to bude nezbytné. I Pence v úterý zmínil, že „všechny možnosti jsou na stole“.

Reklama

Související témata:

Doporučované