Hlavní obsah

USA hrozí Kubě rozšířením embarga. Kvůli angažmá kubánské armády ve Venezuele

USA hrozí Kubě rozšířením embarga. Kvůli angažmá kubánské armády ve Venezuele.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump na Twitteru pohrozil Kubě embargem a tvrdými sankcemi, pokud kubánské vojenské jednotky ve Venezuele neskončí se zabíjením lidí a protiústavními činy.

Článek

„Pokud kubánští vojáci a milicionáři okamžitě neukončí vojenské a další operace, jejichž účelem je zabíjet a ničit ústavu Venezuely, bude na ostrov Kuba uvaleno plné a naprosté embargo společně s nejvyššími sankcemi,“ napsal Trump. „Doufejme, že všichni kubánští vojáci se rychle a spořádaně vrátí na svůj ostrov,“ dodal.

Situace ve Venezuele je mimořádně napjatá, vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení vlády prezidenta Nicoláse Madura.

Havana patří k hlavním spojencům autoritáře Madura. Americká vláda podle agentury AP uvádí, že ve Venezuele Madurův režim podporuje asi 20 tisíc kubánských vojáků a agentů. Tento údaj ale Kuba zpochybňuje. „ Očividně chtějí upevnit plot kolem kubánské suverenity, zhoršit blokády, zejména finanční perzekuci,” řekl k tomu prezident Miguel Díaz-Canel.

Kuba již americkému embargu čelí. Zákaz vývozu amerického zboží na Kubu vyjma léků a některých potravin zavedla už v říjnu 1960 vláda prezidenta Dwighta Eisenhowera rok a půl po vítězství kubánské revoluce a poté, co kubánská vláda mimo jiné znárodnila i majetek zahraničních firem. V lednu 1961 přerušily USA s Kubou diplomatické styky a rok nato uvalily embargo na veškerý obchod s Kubou.

Ke zrušení embarga opakovaně vyzývá Valné shromáždění OSN, protože podle většiny zemí jen zhoršuje ekonomickou situaci Kubánců. Svůj hlavní cíl – pád komunistické vlády na Kubě – embargo zatím nesplnilo. Embargo může zrušit pouze Kongres USA, který se k tomu ani přes obnovení diplomatických vztahů s Kubou za někdejšího amerického demokratického prezidenta Baracka Obamy nechystá.

„Obama umožnil cestování, umožnil americkým firmám na Kubě investovat,” uvedl pro Seznam Zprávy hispanista Traian Urban z Metropolitní univerzity v Praze. „V současné době to Trump trochu ořízl, dnes americké firmy takto investovat nemohou, omezen byl i pohyb turistů – to utužení embarga by pak znásobilo jeho efekt na kubánskou ekonomiku,” řekl s tím, že americko-kubánské vztahy nyní nejsou nijak dobré.

Donald Trump rozšířil sankční seznam v roce 2017. Připadly na něj desítky hotelů, obchodů a dalších podniků, které jsou podle současné vlády spojeny s kubánskou armádou. Embargo, kterému Kuba čelí už skoro šedesát let, pak zakazuje vývoz drtivé většiny amerického zboží, a to vyjma léků a některých potravin.

Reklama

Doporučované