Hlavní obsah

Kuba po smrti Castra: konec revoluce, návrat armády k moci a otazníky nad Trumpem

Petr Boháček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky, vysvětluje, co bude s Kubou po smrti Fidela Castra.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Smrt Fidela Castra Kubu změní. Jak? Vysvětluje Petr Boháček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Článek

Většina Kubánců chce, aby se situace v zemi změnila, nechtějí ale revoluci. „Smrt Fidela Castra by Kubu mohla posunout dopředu. Aniž by se muselo vyslovit, že celá Castrova revoluce byla špatná," uvedl pro Seznam Zprávy Petr Boháček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

A jak se tedy Kuba po smrti El comandanteho změní?

Fidel Castro měl v posledních letech jen malou moc, svými ojedinělými vystoupeními ovlivňoval hlavně obyčejné lidi. Svému bratrovi Raúlovi maximálně radil v některých politických otázkách.

Raúl Castro se nechal slyšet, že s vládnutím skončí v roce 2018 - co bude pak, je otázkou. Nástupcem bude pravděpodobně současný vicepremiér Miguel Díaz-Canel, který má podporu i v armádních kruzích. „Zřejmě by se dále držel marxismu, pro Kubu by ale mohl představovat střední cestu,” říká k tomu Boháček.

Velkou roli v dalším osudu Kuby bude hrát nový americký prezident Donald Trump. Nikdo neví, co od něj očekávat.

Na jednu stranu reprezentuje republikány, tedy stranu, která odmítá jakékoliv uvolnění ekonomického embarga a sankcí. Na druhou stranu je to obchodník, který může vidět velkou příležitost pro americké firmy, pro americkou ekonomiku - v tomto případě by mohl přehlédnout porušování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Doporučované