Hlavní obsah

USA zveřejnily zprávu o UFO. Vláda dokázala vysvětlit 1 ze 144 setkání

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa, jímž Pentagon oficiálně potvrdil, že američtí vojáci natočili neidentifikovatelné létající předměty.

Reklama

Americké zpravodajské služby nemají důkazy o existenci mimozemšťanů. Uvádí to dlouho očekávaná zpráva ředitelství zpravodajských služeb, podle níž ale desítky zvláštních úkazů nahlášených vojenskými piloty nelze vysvětlit.

Článek

V odtajněné zprávě se uvádí, že vědci dokázali vysvětlit pouze jedno ze 144 pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO) mezi lety 2004 až 2021. Většina hodnocených událostí se ale odehrála v posledních dvou letech. Tato pozorování byla často uskutečněna během vojenských výcvikových aktivit.

„Osmnáct z nich vykazovalo neobvyklý pohyb nebo letové charakteristiky. Například šlo o udržování se v klidu na místě za silného větru či pohyb extrémní rychlostí, aniž by bylo zřejmé, jakým způsobem je objekt poháněný,“ uvádí zpráva. Jediným zpětně identifikovaným případem pozorování UFO byl podle zprávy „velký balón“.

Zpráva se nezmiňuje o tom, že by některé z pozorovaných objektů mohly představovat mimozemský život. To však neznamená, že pracovní skupina tuto možnost vyloučila, armáda a zpravodajské služby tuto variantu nicméně jako potenciální hrozbu i nadále zkoumají.

„Nemáme žádné jasné náznaky, že by pro 144 pozorování, kterými se zabýváme, existovalo nějaké mimozemské vysvětlení - ale půjdeme tam, kam nás data zavedou,“ uvedl nejmenovaný vysoce postavený americký úředník pro CNN.

Pozorování toho, co zpráva nazývá neidentifikovanými vzdušnými jevy (UAP), tak „pravděpodobně nemá jedno konkrétní vysvětlení“. „V současné době nemáme v našem souboru dat dostatek informací, abychom mohli incidenty přiřadit ke konkrétním vysvětlením,“ uvádí se ve zprávě ředitelství zpravodajských služeb o zkoumání UFO.

Stále se tedy neví, o jaké UAP šlo, ačkoli zpráva naznačuje řadu možných vysvětlení. Většinu ze 144 pozorování podle webu Washington Post lze vysvětlit běžnými okolnostmi. V některých případech se mohlo jednat o lidmi vytvořené objekty, jako jsou drony nebo mohlo jít o přírodní atmosferické jevy. Jindy by se podle zprávy mohlo jednat o tajné testy americké armády nebo neznámé pokročilé technologie vytvořené Ruskem nebo Čínou, ačkoliv o tom zpráva nepodává žádné důkazy.

Většina zachycených UAP ale pravděpodobně představovala skutečné fyzické objekty. Většina z nich byla totiž zachycena více způsoby, včetně „radarového, infračerveného, elektrooptického, i obyčejného vizuálního pozorování“. V 11 případech piloti podle CNN nahlásili, že se s těmito nepopsanými objekty téměř srazili.

Předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner uvedl, že četnost hlášení o UFO „se od roku 2018 zřejmě zvyšuje“. „Dnešní poněkud nepřesvědčivá zpráva je pouze začátkem úsilí o pochopení a objasnění toho, co tato rizika pro letectví v mnoha oblastech po celé zemi i ve světě způsobuje,“ uvedl Warner ve svém prohlášení.

„Spojené státy musí být schopny porozumět hrozbám pro naše piloty a zmírnit je, ať už jsou to hrozby od bezpilotních letounů, meteorologických balónů nebo zpravodajských schopností protivníka,“ dodal Warner.

Seznámit veřejnost s dříve tajnými aktivitami pracovní skupiny Pentagonu pro výzkum UFO nařídil loni americký Kongres poté, co armáda oznámila řadu případů pozorování objektů, které se na obloze pohybovaly nevyzpytatelně.

Pentagon pak loni v srpnu zřídil pracovní skupinu pro neidentifikované letecké úkazy, která se měla těmito zprávami zabývat. Úkolem skupiny bylo „odhalovat, analyzovat a katalogizovat“ tyto události a také „získat vhled do povahy a původu UFO“.

Devítistránková zpráva jasně uvádí, že je třeba na identifikaci těchto objektů stále pracovat, protože „omezené množství dat o UAP brání naší možnosti vyvodit pevné závěry“. Vyšetřovatelé byli obzvláště zasaženi typem případů, kdy UFO údajně vykazovalo „neobvyklé letové charakteristiky“.

Taková pozorování mohou podle zprávy „být důsledkem chyb senzorů, podvrhu nebo chybného vnímání pozorovatelů“. I přes tento problém však zpráva dochází k závěru, že tyto objekty „jednoznačně představují problém pro bezpečnost letového provozu a mohou představovat výzvu pro národní bezpečnost USA.“

Dva bývalí piloti námořnictva na televizní stanici CBS News v květnu hovořili o tom, že v Tichém oceánu viděli objekt, který jako by zrcadlil jejich pohyb. Jeden z pilotů jej popsal jako „malý bílý objekt vypadající jako Tic-Tac“. „A přesně tak to vypadalo, až na to, že to letělo velmi rychle a velmi nevyzpytatelně. Nemohli jsme předvídat, jakým směrem se to otočí ani jaký to má pohon,“ řekl svědek a bývalý námořní pilot Alex Dietrich pro BBC.

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo videa pořízená piloty ve službách amerického námořnictva již vloni. K vidění jsou na nich létající předměty, které se jeví jako UFO. Tři zveřejněná videa ukazují, čeho měli být svědky piloti během výcvikových letů v letech 2004 a 2015.

Kromě vizuálu zobrazujícího samotné objekty ukazují i bezprostřední komentáře očividně zaskočených pilotů, kteří neměli tušení, na co se to zrovna koukají. Již o rok dříve sám Pentagon zveřejnil sadu dokumentů a videí zobrazujících UFO. Část z nich opět unikla na veřejnost už dříve, ale tím, že je vláda vyvěsila na vlastní stránky, potvrdila jejich pravost.

Reklama

Související témata:

Doporučované