Hlavní obsah

Usekli mu články u dvou prstů. Měl je modré od inkoustu

Svět bez obalu z 13. 10. 2019: Usekli mu dva prsty na ruce, protože je měl modré od inkoustu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Réza Chošnúd Churamí byl unesen Tálibánem v provincii Ghazní v roce 2014. Útok se odehrál jen pár okamžiků poté, co byl odevzdat svůj hlas kandidátům na prezidenta.

Článek

„Dva tálibánští bojovníci mě drželi, předvedli mě před starého muže a donutili kleknout. Starý muž se ušklíbl a zeptal se mě: Koho jsi volil? A já jsem mu řekl, že Ašrafa Ghaního. A on na to: Ty jsi volil Ašrafa Ghaního, aby tě zachránil? Řekl mi, že Afghánistán kontroluje Tálibán a že lidé, kteří jsou loutky nevěřících, nemohou vést tuto zemi. A pokud ji vedou, tak by měli teď přijít a zachránit mě.“

Pak nastala agonie. Churamímu uřízli články na dvou prstech. Pochopitelně bez jakéhokoli umrtvení. „Prst, kterým jsem volil, byl od inkoustu a toho se trochu dostalo i na můj prostředníček. Řekli mi, kdybych měl inkoust na svém nose, tak by mi ho uřízli také. Že je to barva nevěřících, kterou používají, aby vládli nám muslimům,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Tálibán se snaží výhrůžkami a násilím zastrašit Afghánce a odradit je, aby šli volit. Nejinak tomu bylo i během zářijových prezidentských voleb. Místní orgány odhadují, že k letošním volbám nepřišlo okolo 75 % Afghánců, což představuje rekordně nízkou účast.

Ale Churamí se rozhodl, že se nenechá zastrašit. „Volil jsem i tento rok, a to z jednoho jediného důvodu: pokud nebudeme chodit k volbám, tak to znamená, že Tálibán vyhrál, že zvítězili nad lidmi jako jsem já. Nad lidmi, kteří jsou oběťmi jejich zvěrstev. Kdybych nepřišel volit, tak by měli pocit, že vyhrávají.“

Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Video je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Doporučované