Hlavní obsah

Úspěch českých chemiků. Jejich látku dostanou první pacienti s rakovinou

Léčivá látka na rakovinu, na které se významně podíleli Češi, se začíná testovat na pacientechVideo: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americká společnost Dracen Pharmaceuticals vytipovala první onkologicky nemocné, kteří v rámci klinických testů dostanou léčivou látku, kterou vytvořili čeští chemici.

Článek

Po dvou letech preklinických studií, včetně testů na zvířatech, získala léčivá látka označovaná zkratkou DRP-104 povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ten je obdobou českého SÚKLu.

To znamená, že ji můžou dostat první pacienti.

DRP-104 vytvořil tým českého vědce Pavla Majera v laboratořích Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ve spolupráci s americkými experty z Johns Hopkins University v Baltimore. A právě v USA se uskuteční další testy, jak potvrdil Pavel Majer ve studiu Magazínu Byznys.

„Látku dostanou tři pacienti nemocní rakovinou. Jeden je z Tennessee, druhý z New Yorku a třetí je v Arizoně. Bude se zkoumat, jakým způsobem se to léčivo chová v organismu, a oni samozřejmě budou dál léčeni i standardní léčbou,“ vysvětlil Pavel Majer.

Všichni tři dostanou jednu šestinu léčebné dávky, další detaily ale zatím firma neuvolnila. Dracen Pharmaceuticals zakoupila práva na použití DRP-104 od Ústavu organické chemie a biochemie. Navíc ji coby slibný projekt další investoři v roce 2018 podpořili 40 miliony dolarů.

Vědci předpokládají, že v budoucnu - pokud všechny testy dopadnou úspěšně - by se tímto přípravkem mohly léčit některé typy nádorů u nejběžnějších druhů rakoviny, například prsu nebo tlustého střeva.

Nový lék by ale nepřinesl jen naději nemocným, ale i finanční příjmy jak českému ústavu, tak České republice. Podobně jako Tenofovir, nejúspěšnější lék na AIDS, který byl objevený v laboratoři Antonína Holého na stejné adrese.

DRP-104 je proléčivo, které v těle pacientů uvolňuje účinnou látku, tzv. DON. DON je přírodní látka původně získaná z půdní bakterie, která se vyskytuje v Peru v Jižní Americe. Vědci prokázali, že dokáže rakovinné buňce zablokovat přísun zásadního stavebního kamene, tedy dusíku. Zároveň ale je příliš toxická a ničí i zdravé buňky zažívacího ústrojí. Čeští medicinální chemici ji ovšem dokázali upravit tak, aby omezili její vedlejší škodlivé účinky.

Reklama

Doporučované