Hlavní obsah

Úspěch Kiwi.com a Prusa Research se může opakovat, české firmy bodují

Rozhovor o žebříčku Deloitte Technology Fast 50, s partnerem Deloitte Jiřím Sauerem.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firmy střední a východní Evropy se opět utkají v prestižním žebříčku Deloitte Technology Fast 50. V minulých letech Češi zabodovali a jisté je, že dařit se jim bude i letos.

Článek

Ve čtvrtek 19. listopadu v 19:00 nabídnou Seznam Zprávy exkluzivně výsledky 21. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50. V žebříčku nejrychleji rostoucích firem mohou poměřit svůj úspěch společnosti ze střední a východní Evropy hned ve třech kategoriích. Češi mají díky množství kvalitních firem navíc i jednu vlastní.

Soutěžní kategorie Deloitte Technology Fast 50

Fast 50 - firmy delší dobu na trhu, vytvářející velké obraty a výnosy

Rising Stars - vycházející hvězdy, tedy firmy, které jsou na trhu zhruba tři roky

Impact Stars - firmy s pozitivním dopadem na společnost a způsob, jak žijeme

Tech Leaders - speciální kategorie pro české firmy

„Speciálně v České republice, protože je zde technologická scéna velmi živá a úspěšná, jsme se rozhodli ocenit tzv. Tech Leaders, kde bychom chtěli ještě více zviditelnit společnosti, které jsou úspěšné nejen v České republice, ale i v zahraničí nebo globálně,“ říká o nové kategorii prestižního žebříčku partner Deloitte Jiří Sauer.

České firmy mají v evropské soutěži silné zastoupení

Způsob výběru nejúspěšnějších firem se liší podle kategorií, zatímco u Fast 50 a Rising Stars je měřítkem nárůst obratu v posledních čtyřech letech a to, jak si firma dokáže najít zákazníky, u Impact Stars a Tech Leaders rozhoduje odborná porota.

Vítězný žebříček v tuto chvíli ještě neznáme, je ale jisté, že české firmy mají i v letošním ročníku silné zastoupení.

„Jedním z hlavních trendů je, že se neustále zvyšuje zastoupení českých společností. V minulém roce jsme měli v hlavním žebříčku 19 firem, v letošním roce to bude 21. Stejně tak zájem a jméno, které soutěž má, dovoluje letos poprvé sestavit vlastní českou padesátku nejrychleji rostoucích českých firem. A v žebříčku Rising Stars bude 7 z 10 firem českých,“ dodává Jiří Sauer z Deloitte s tím, že v minulých letech se nejvíce vzpomíná na úspěch českých Kiwi.com nebo Prusa Research.

Kiwi.com a Prusa Research, hvězdy minulých ročníků

„Nejsilnější vzpomínky mám na vítězství Kiwi.com a Prusa Research, protože to jsou společnosti, které se dokázaly prosadit i v navazujícím celoevropském žebříčku, kde byly pokaždé v první desítce. Firmy, jež vyrostly v České republice, jsou globální a s nadnárodním dosahem,“ vzpomíná na minulé ročníky Sauer.

Epidemie koronaviru se do výsledků firem a soutěže zatím nepropsala, neboť se zohledňuje růst mezi lety 2016 až 2019. Jiří Sauer však očekává, že na českých firmách, které se ve výběru Deloitte objevují, se podepíše spíše pozitivně. Tyto společnosti totiž dokázaly využít příležitostí a technologií, vzorem byly i pro samotnou organizaci Deloitte Technology Fast 50.

„Naší dlouhodobou aspirací bylo, abychom soutěž představili co nejširšímu publiku. Stejně jako dokázala řada firem využít epidemie jako příležitost, tak my jsme stejně tak rádi, že jsme se mohli domluvit se Seznam Zprávami a posunout vyhlášení z jednorázového eventu na dlouhodobější kampaň zakončenou na celostátní televizi,“ odhaluje zákulisí soutěže Sauer.

Deloitte Technology Fast 50

Sledujte vyhlášení Deloitte Technology Fast 50 na Seznam Zprávách ve čtvrtek 19. listopadu v 19 hodin. Dozvíte se kompletní výsledky všech kategorií a také vám nabídneme ve speciálním přenosu ze dvou studií Seznam Zpráv a společnosti Deloitte slavnostní předání cen těm nejlepším.

Na vítěze soutěže čeká kromě věcných darů především úspěch v porovnání s těmi nejlepšími ze střední a východní Evropy. Výsledky mohou zaujmout jak nové zákazníky, tak i investory. V hlavní kategorii letos bojují například vyhledávač nábytku a dekorací Favi, kurýrní firma DoDo nebo třeba fintech nabízející půjčky Zonky.

Reklama

Doporučované