Hlavní obsah

Ústecký kraj buduje velkokapacitní očkovací centra

Foto: FN Brno

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecký kraj začal budovat velkokapacitní očkovací centra, a to v Ústí nad Labem, Mostě, Litoměřicích a Rumburku. Naočkovat bude v kraji nutné zhruba 420 tisíc lidí, denně bude možné dát dávku zhruba 11 tisícům.

Článek

V současnosti končí očkování zdravotníků, pokračuje se s vakcinací v domovech pro seniory a lidí nad 80 let. Rychlejšímu očkování zatím brání nedostatek vakcíny.

Celkem bylo v Ústeckém kraji naočkováno první nebo druhou dávkou k 20. únoru 21 280 lidí. Naočkováni byli zdravotníci. „Máme o dvě třetiny nižší nemocnost našich pracovníků, zcela jistě se to váže k vakcinaci,“ uvedla Dana Vaculíková, hlavní hygienička Krajské zdravotní (KZ), což je největší zdravotnické zařízení v regionu, jehož součástí je hlavní distribuční místo vakcíny pro kraj. Očkovat se nechalo 74 procent zdravotníků.

Druhou dávku zatím dostala třetina zájemců o očkování ve věku nad 80 let. V regionu fungují čtyři mobilní očkovací týmy, které jezdí očkovat obyvatele a zaměstnance pobytových služeb. Někteří senioři ale odmítali vakcínu od firmy AstraZeneca. „Způsobuje nám to komplikace, pokud třeba jeden člověk z domova pro seniory tuto vakcínu odmítne. Je důležité si uvědomit, že vakcína ochrání před úmrtím, těžkým průběhem nemoci a hospitalizací na přeplněných JIP,“ uvedl ředitel KZ a krajský koordinátor pro očkování Aleš Chodacki.

K očkování se používají vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. „Schováváme si pouze vakcínu Moderna, abychom měli na druhou dávku, protože v minulosti s distribucí této vakcíny byl problém,“ uvedl Chodacki. Druhou dávku vakcíny AstraZeneca aplikují zdravotníci po dvanácti týdnech. Právě tuto očkovací látku dostanou lidé u praktických lékařů. Ti jsou připraveni se zapojit do očkování od 1. března. Podle Vaculíkové si tvoří praktici seznamy svých pacientů, na základě nichž budou očkovat vakcínu.

V jednom velkokapacitním centru bude možné denně očkovat 1 000 lidí, celkově v kraji 11 tisíc za den. „Jsme připraveni, chybí ale vakcína. Dostáváme stejně dávek jako kraje, které mají méně obyvatel,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). S obsluhou zájemců o očkování pomohou úředníci městských a obecních úřadů. Náklady na vybavení center uhradí kraj z krizového balíčku peněz.

V kraji se očekává zájem zhruba 60 procent obyvatel o očkování, tedy 420 tisíc lidí. Pouze zhruba poloviční zájem o očkování mají podle Schillera učitelé.

Reklama

Doporučované