Hlavní obsah

Ústecký kraj se přihlásí do soutěže o koupi Lužické nemocnice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé Ústeckého kraje dnes na svém zasedání schválili účast ve výběrovém řízení na koupi Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Ze zastupitelů bylo 47 pro, jeden se zdržel hlasování.

Článek

Objekty s vybavením nemocnice, která je od loňského srpna v úpadku, jsou oceněny na 63 milionů korun. Zájemci mohou posílat obálky s nabídkami do 30. dubna do 16:00. Zastupitelé dnes také schválili, že nabídnou za nemocnici stejnou částku, na kterou je oceněna.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera. Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55 000 obyvatel Šluknovského výběžku.

„Pro mě je naprosto neakceptovatelná cena 63 milionů,“ uvedl náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM) s tím, že nemovitosti byly převedeny v minulosti na město Rumburk bezúplatně. Podle zastupitele Ladislava Drlého (KSČM) hlasování o nabídce ceny přiláká spekulanty, kteří by mohli poslat nabídku s vyšší částkou. Opoziční zastupitel Jiří Anděl (ANO) řekl, že hlasování pro účast v konkurzu je důležité pro obyvatele Šluknovského výběžku.

Zastupitelé také odhlasovali, že kdyby kraj nemocnici v soutěži získal, provozovala by ji příspěvková organizace Rumburk, středisko Krajské majetkové, a to nejdříve od 1. září letošního roku.

Podle vyhlášky o výběrovém řízení se nemocnice i s vybavením může prodat jako celek nebo po částech. Případní zájemci mohou koupit samostatně jeden nebo druhý z pavilonů a také polikliniku. Za celou nemocnici musejí složit kauci 3,5 milionu korun nebo za první z pavilonů dva miliony, za druhý dva miliony a za polikliniku půl milionu Kč. Nárok na koupi nemocnice jako celku nebo jejích částí budou mít zájemci s nejvyšší nabídnutou cenou.

Společnost Lužická nemocnice a poliklinika, a.s., jejímž akcionářem je město Rumburk, vykázala za rok 2018 ztrátu zhruba 52 milionů korun a se ztrátou hospodařila i loni. Vedení města už dříve oznámilo, že nemá peníze na její zaplacení, protože by omezilo chod města.

Reklama

Doporučované