Hlavní obsah

Utajený skandál justice. Těhotnou protiprávně zavřeli, o dítě přišla

Záhady Josefa Klímy z 21. 11. 2019: Tajený skandál české justice. Protiprávně zavřeli těhotnou ženu, ta následně ve vězení potratila.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Trestní řád obsahuje paragraf, který zcela zřetelně říká: Zájem dítěte je prvořadý, nástup trestu matky se odkládá. V případě, který zmapovali reportéři Seznamu, se tak nestalo.

Článek

„Pokoušeli jsme se o dítě, ale nevypadalo to nadějně. A když konečně manželka otěhotněla, přijela policie, zatkla ji a odvezla do vězení,“ stěžuje si manžel Denisy Kovaříkové z Brna.

Žena byla za finanční trestnou činnost odsouzena na šest a půl roku do vězení. Jenže ve vězení se ocitla protiprávně, protože v podobných případech je prvořadý zájem dítěte – jeho zdraví a život. Takže podle paragrafu 322 trestního řádu se těhotným ženám nástup trestu obvykle odkládá.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Příslušný paragraf trestního řádu. Zdroj: zakonyprolidi.cz

Soudce Krajského soudu v Brně Daniel Plšek se brání tím, že už předtím se žena nástupu trestu vyhýbala. Oháněla se zdravotními důvody, které se nepotvrdily, a i její potvrzení o tom, že je těhotná, nesplňovalo všechny patřičné náležitosti.

Proto rozhodl poslat ženu do vězení s tím, že pokud se při vstupní prohlídce prokáže, že je opravdu těhotná, své rozhodnutí přehodnotí. Ve vězení ale žena musela čekat pět dní, než ji prohlédl specialista. Ten těhotenství potvrdil a její advokát okamžitě informoval soud, takže se dalo očekávat, že soudce protiprávní stav napraví.

Žena však propuštěna nebyla a po víc než třech týdnech, 16. března, ve vězení potratila.

Jak je to možné? Kdo je na vině? A jaké jsou následky jak pro ni, tak pro všechny odpovědné orgány?

Odpovědi najdete v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované