Hlavní obsah

Utekl z válečné zóny. Zážitky vložil do počítačové hry Cesta ven

Abdullah Adnan Karam navrhl počítačovou hru – inspiroval se svým útěkem ze Sýrie.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Mladý Syřan se snaží vyrovnat se se zážitky z války. Hru založenou na jeho zkušenostech z útoku si už stáhlo 25 tisíc lidí, vývojáři ji nyní chtějí dostat mezi širší publikum.

Článek

Třiadvacetiletý syrský uprchlík Abdullah Adnan Karam utekl z města Hamá na severozápadě Sýrie v roce 2014. Nyní žije v Rakousku a svoje zkušenosti přetavil v byznysový projekt. Inspiroval se svým útěkem a vytvořil podle něj počítačovou hru.

Ze Sýrie utekl Karam nejdřív do Turecka, odkud zamířil dál na sever Evropy. Do Rakouska dorazil o rok později. V Salzburku pak narazil na vývojáře her Georga Hobmeiera a společně začali pracovat na počítačové hře Path Out (v překladu Cesta ven).

„Nechtěli jsme, aby to bylo jenom o mně. Chtěli jsme, aby hráč měl víc možností zvolit si cestu, proto tam jsou i další dějové linky. A to, co hráč hraje, je můj příběh jen částečně. Můj osobní příběh byl akčnější,“ řekl agentuře Reuters Karam.

Karam poskytl hlavní zápletku a Hobmeierova firma Causa Creations, spolu s vídeňskou společností Wobblersound a rakousko-americkým grafickým designérem Brianem Mainem pracovala na technické stránce hry.

„Snažili jsme se zachovat ve hře co nejvíc humoru. Zároveň se ale snažíme být neutrální, citliví a ukazovat pravdu,” uvedl pro agenturu Reuters dále Karam.

Vývojáři se Path Out nyní snaží dostat k co nejvíce uživatelům. „Hru už si stáhlo 25 tisíc lidí a vzbudila velký ohlas. Pracujeme na dalších aktualizacích a doufáme, že se dostane k co nejvíc lidem. Je to fascinující příběh. Jsme přesvědčeni, že tento projekt bude velmi úspěšný,” dodává zakladatel firmy Causa Creations Georg Hobmeier.

Podle statistiky Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kvůli bojům mezi syrskou vládou, protivládními rebely a příslušníky několika teroristických organizací za osm let uteklo ze země na pět milionů lidí. Část z nich zamířila do Evropy, nejvíce jich je ale v uprchlických táborech v okolních zemích. Řada Syřanů trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Reklama

Doporučované