Hlavní obsah

Utíkají z Afghánistánu: „Vnoučata pláčou hlady, nemám už ani na mouku“

Svět bez obalu: Hranici s Íránem a Pákistánem překračují nelegálně tisíce Afghánců.Video: RFE/RL

 

Reklama

Chudoba, nemoci a strach z Tálibánu přiměly už tisíce Afghánců k útěku ze země. Například v provincii Nímróz na jihozápadě země teď čekají stovky lidí, až budou moci přejít hranice do Íránu. Další míří do Pákistánu.

Článek

„Musím odtud pryč. Nemám na výběr. Není tu žádná práce. Chudoba a hlad nás nutí odejít do cizí země. Musíme,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa Mir Agha. Od okamžiku, kdy převzal v Afghánistánu moc Tálibán, se ekonomika země téměř zhroutila, byla pozastavena většina humanitárních projektů a vzhledem k velkému suchu trpí lidé v řadě oblastí akutním hladem.

Radikální hnutí také zakázalo používání cizích měn v zemi. Tento krok způsobí další narušení obchodu.

„Mám právnický titul, ale nyní musím opustit zemi, protože jsem přišel o práci. Potřebuji zabezpečit svou rodinu. Nemáme žádný domov,“ stěžuje si další z uprchlíků, který uvedl jen své křestní jméno Mansoor.

Mnoho lidí platí překupníkům za to, aby je převedli do Íránu.

Neexistují žádná oficiální čísla, ale údajně překročí afghánsko-íránskou hranici týdně tisíce lidí.

„Měli jsme práci a byly tu i možnosti, jak se vzdělávat, ale teď už tu není nic,“ říká Zabihullah Sarwari, který předtím pracoval jako úředník pro bývalou afghánskou vládu.

Podobná situace je i na hranici s Pákistánem. Pákistánská vláda sem kvůli tomu už vyslala další bezpečnostní síly.

„Jsem diabetička a mám vysoký cholesterol. Potřebuji se léčit v Péšávaru. Nemáme žádnou mouku. Moje vnoučata pláčou hlady. Všechno je teď špatné,“ říká Lailuma, která přišla k pákistánským hranicím z afghánského Džalálábádu.

I další uprchlíci popisují reportérům Rádia Svobodná Evropa svou vyčerpávající cestu, obavy z tálibánských kontrol a problémy, které mají s překročením hranice. „Prožili jsme na cestě velké strádání. A tady teď přespáváme i s dětmi ve stanech bez přikrývek. Je to velmi obtížné,“ říká Rizwanullah. Miliony Afghánců hledaly v Íránu a Pákistánu útočiště už v minulosti. Teď je Tálibán a zhoršující se ekonomická situace znovu nutí, aby opustili své domovy.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované