Hlavní obsah

Den antisystému, volá ozbrojený útočník. Drží rukojmí v ukrajinském Lucku

Ozbrojený muž s výbušninou na Ukrajině zajal 20 lidí jako rukojmí a zabarikádoval se s nimi v autobuse.Video: @JournoSiddhant, @ChristopherJM

 

Reklama

aktualizováno •

Ozbrojený muž s výbušninou na Ukrajině zajal 20 lidí jako rukojmí a zabarikádoval se s nimi v autobuse. Aktuálně s útočníkem vyjednává policie.

Článek

V centru ukrajinského města Luck se v úterý ráno ozbrojený muž s výbušninou zmocnil autobusu s 20 lidmi, které zajal jako rukojmí, a v autobuse se zabarikádoval. Uvedl to na svém webu list Ukrajinska pravda, podle kterého „policie s teroristou vyjednává“.

Tajná služba SBU podle deníku ujistila, že nejde o cvičení a že protiteroristické středisko SBU se na operaci podílí. Muž, který se zabarikádoval v autobuse, podle SBU několikrát vystřelil.

„Autobus s prostřílenými okny stojí u divadla. Není známo, zda jsou uvnitř ranění,“ uvedla televize 112 na svém webu.

Podle policie muž, se kterým vyjednává po telefonu, na sociálních sítích ustavičně opakuje, že je „nespokojen se systémem“ v zemi. Místo obklíčili příslušníci speciálních jednotek s automatickými zbraněmi. Dopravu v centru policie zastavila. Luck má více než 200 tisíc obyvatel a leží na severozápadě Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil, že osobně dohlíží na dění v Lucku. „Dělá se vše pro to, aby se situace vyřešila bez obětí,“ prohlásil.

Zločinec podle náměstka ministra vnitra Antona Heraščenka sám zavolal na policii a představil se jako Maxim Špatný. Tvrdil, že je ozbrojen a že v autobuse je nastražena výbušnina.

Ozbrojenec podle agentury Interfax-Ukrajina také zveřejnil video, na kterém muž se zkrácenou verzí útočné pušky kalašnikov v ruce ohlašuje „den antisystému“ a nabádá „neobelhávejte se a slavte pravdu“. Úřady podle agentury potvrdily, že na videu je skutečně pachatel. Policisté se s ním snaží navázat kontakt, telefon sice zdvihá, ale nemá žádné konkrétní požadavky, jen opakuje obecné fráze o boji proti systému a anarchii. Muž prý čas od času vystřelí a také vyhodil z autobusu ruční granát.

Dotyčný podle Heraščenka na internetu také popsal své zážitky z uvěznění a životní názory: „Už mě 15 let napravují, ale nenapravil jsem se, spíše naopak - ještě více jsem se stal tím, kým jsem.“

Internetová média v Lucku podle Interfaxu tvrdí, že terorista požaduje, aby šéfové soudů, ministerstev, prokuratury, parlamentu a církví nahráli na YouTube video, ve kterém by přiznali, že právě oni jsou teroristé. „Pravda ze 24 úst zachrání stovky životů,“ vzkázal s tím, že druhou improvizovanou bombu schoval na jiném místě Lucku s velkou hustotou obyvatel.

Reklama

Doporučované