Hlavní obsah

Útok na Abkajk: Na Írán prstem ukázali po Američanech i Saúdové. Budeme bránit mezinárodní pořádek, vzkázaly USA

Analýza z Večerních zpráv k dramatickému dění kolem útoku na ropná zařízení.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Viníkem je Írán. Prstem na něj v souvislosti s víkendovými útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii ukázaly Spojené státy i samo království, a to i přesto, že se k nim hned v sobotu přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Írán odpovědnost za útoky na ropná pole v saúdském Abkajku a Churajsu odmítá, obvinění označil za neakceptovatelná a nepodložená.

Článek

„Odmítáme tento typ vyjádření a představ. Íránská islámská republika jasně uvedla, že podporuje jemenský lid a jejich práva,” řekl na tiskové konferenci mluvčí íránského ministerstva zahraničí Sejíd Abás Musavi. „Ale obvinit Írán z těchto útoků a obranných opatření je v souladu s maximálně lživou politikou USA, kterou si osvojily po svých selháních,” dodal. Vinu své země za útoky odmítl i íránský prezident Rouháni, podle kterého stojí za akcí Jemen, který Saudské Arábii odplácí bombardování země.

O vině Íránu začal poprvé mluvit americký ministr zahraničí Mike Pompeo – a jiný, nejmenovaný vládní činitel zase uvedl, že by za útoky mohl stát jak Írán, tak i sousední Irák. Odvolal se ve svém tvrzení na počet zásahů i jejich úhel. Podle člena americké vlády bylo při útoku zasaženo 19 cílů. To ale označil za nemožné – především ne v případě, že by jemenští povstalci použili jen deset dronů, jak tvrdí. Znepokojení nad situací vyjádřil i šéf NATO Stoltenberg. Vedení americké armády v Pentagonu vzkázalo, že je připraveno bránit mezinárodní pořádek, který je narušován Íránem.

Útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst saúdského ropného průmyslu, a způsobily tak trhlinu v tamní produkci. Tu chce největší světový vývozce ropy vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco, pod kterou obě zasažená zařízení spadají.

Vyčerpávající konflikt v Jemenu

Jemenský konflikt Saúdskou Arábii značně vyčerpává. „Když Saúdská Arábie vstupovala do tohoto konfliktu v roce 2015, její vojenští plánovači tehdy předpokládali, že konflikt bude trvat jen pár týdnů. A teď se táhne čtvrtým rokem, s čímž země nepočítala,” řekl Seznamu odborník na Blízký východ Matěj Denk. Podle něj je konflikt v Jemenu pro Saúdskou Arábii náročný hned z několika důvodů.

„Ta kampaň je velice finančně nákladná, Saúdská Arábie musela zaplatit miliardy dolarů – a to na materiál a vojenské operace celkově. A také jí poškozuje reputaci. Třeba u jejího klíčového spojence – USA, kde Kongres zaujal přísnější postoj k vyvážení vojenského materiálu do Saúdské Arábie,” popsal Denk. Země také čelí mezinárodnímu tlaku kvůli obvinění z páchání válečných zločinů, neboť Saudská Arábie hromadně bombarduje civilní obyvatelstvo v Jemenu.

Rozpadá se navíc i saúdská koalice. „Nejprve vypadl Katar, který má spory se Saúdy. Teď je rozkol mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, které začaly z vlastních důvodů podporovat separatisty z jižního Jemenu. A v té koalici je ještě celá řada dalších zemí, které k tomu Saúdové musí podporovat,” řekl pro Seznam i arabista Petr Pelikán. Zmínil súdánskou účast. „V koalici má Saúdská Arábie Súdánce jen za cenu značných finančních nákladů, které jim posílá.”

Podle Pelikána se nezdá, že by se situace – alespoň vojensky – chýlila k porážce jemenských protivládních sil. „Spíš to vypadá, že se bude muset Saúdská Arábie z Jemenu, přinejmenším co se týče přímé účasti, stáhnout. Na začátku konfliktu nikdo nepředpokládal, že by došlo k protiútoku na saúdském území, což v zemi vyvolává značné obavy z dalšího vývoje konfliktu.”

Země nově zavádí daně

Zemi ale ekonomicky nevyčerpává jen vojenská účast v Jemenu. „Doby naftového boomu jsou pryč, což je evidentní i podle toho, že Saúdská Arábie zavádí daně. To nikdy dříve v království nebylo. Snaží se také za každou cenu zaměstnávat vlastní občany, kteří – z velké části – dosud léta letoucí žili na různých rentách,” popsal Pelikán.

Saúdská Arábie je ale podle něj stále stát s obrovskými příjmy. A to nejen z ropy. „Oni celkem moudře peníze dlouho investují do různých podniků, nejen na svém území, ale i v zahraničí.” Pelikán ale dodal, že vzhledem k tomu, že jde o nejlidnatější zemi v Perském zálivu, už na tom Saúdové nejsou zdaleka tak dobře, jako bývali dříve.

Podle magazínu Business Insider Saúdská Arábie patří mezi 20 nejbohatších zemí, alespoň s ohledem na její roční HDP. Třeba právě společnost Saudi Aramco, jejíž ropná zařízení se o víkendu stala cílem útoků, je nejvíce profitující firmou na světě. Zároveň ale země investuje velkou část svého rozpočtu do zbrojení a vojenských operací – více než 10 procent.

Reklama

Doporučované