Hlavní obsah

Už ho mám plné zuby. Vyhoď ho! Natáčeli jsme poslední Kalouskův den

Neboli: Co mají společného tenis, opera a politika?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč tak náhle opouští velkou politiku? A co dalšího plánuje? Václav Dolejší vyrazil s kamerou za končícím poslancem Miroslavem Kalouskem.

Článek

K Miroslavu Kalouskovi vždy patřily emoce a provokativní věty. Každý na něj má názor – lidé ho buď nekriticky zbožňují, nebo upřímně nenávidí. Nic mezi tím.

„Podobné emoce budili politici jako třeba Václav Klaus starší nebo Miloš Zeman. Asi nejsem úplně nevýrazná osobnost,“ říká ve své sněmovní kanceláři. Už ji má vyklizenou, věci za 22 let se vešly do tří košů. Teď se sem nastěhuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Než Kalousek odejde, ještě se ke svým nástupcům ohlédne: „Jedna zásada platí v tenise i v politice – nejspolehlivěji vás porazí vlastní strach. Jakmile se začnete bát, tak jste prohráli.“

Šedesátiletý veterán české politiky zdůrazňuje, že politiku neopouští – a teprve si chce promyslet, kudy a jak dál. Cestou ze Sněmovny si zamíří přes Karlův most, který je bez turistů najednou průchozí, opře se o kamennou zídku, podívá se směrem na Hrad a říká: „Každý konec je výzvou pro nová dobrodružství.“

Je to jen další z jeho oblíbených provokativních vět, kterou nechává své oponenty ve střehu. Nutí je přemýšlet: Sakra, co ten starý lišák má v plánu?!

Více v dalším díle pořadu Neboli Václava Dolejšího. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované