Hlavní obsah

„Už padáme na hubu, žijeme ze dne na den.“ Politikům vadí množství debat

Reportáž Dolejší na Křižovatce je pravidelnou součástí satirické show Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní inflace předvolebních debat vadí nejen divákům, ale i politikům.

Článek

Krajské debaty, rozhlasové debaty, televizní debaty, internetové debaty, superdebaty… Chybí snad už jen megadebaty nebo megasuperdebaty. Asi už také máte dost předvolebních diskuzí s velkolepými názvy, jejichž inflace před letošními volbami je vyšší než růst cen energií?

Vlastní předvolební debatu si letos chtěl uspořádat nejen každý deník, web, rozhlasová nebo televizní stanice, ale také řada neziskových organizací. Všude se probírají stejná témata a padají podobné otázky.

„Jestli počet debat bude před každými volbami přibývat tímhle tempem, tak lituju toho, kdo bude kandidovat v roce 2030, ti se z toho budou muset zbláznit,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Politici se satirickému pořadu Šťastně pondělí svěřili, že už toho kolotoče mají plné zuby a těší se, až to skončí. Klasickou kampaň, do níž patří šňůra mítinků a tour po celé zemi, jim komplikují každodenní pozvánky do diskusí.

„Debat je letos strašně moc, už padáme na hubu. Vždyť to ani nikdo nemůže ukoukat. Lepší by bylo, kdyby se před volbami udělaly tři pořádné debaty než dvacet, na které nikdo nekouká,“ míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Překvapivý recept, jak tenhle každodenní cirkus vydržet, má ministryně financí: „Beru to tak, že to patří ke kampani, takže to hrnu před sebou a žiju ze dne na den. Nepřemýšlím o tom, musím to nějak zvládnout,“ krčí rameny Alena Schillerová z hnutí ANO. A kdo je naopak za velký počet debat rád? Podívejte se na úvodní video.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované