Hlavní obsah

Území „bez LGBT” porušuje lidská práva, protestuje polský ombudsman

Foto: Profimedia.cz

Týdeník Gazeta Polska spojený s vládnoucí stranou PiS v červenci vyšel se samolepkou „Zóna bez LGBT”.

Reklama

Některé polské obce, a dokonce celé regiony se letos prohlásily za oblasti „bez LGBT”. Šlo o dohru politické kampaně vládních konzervativců postavené na odporu proti domnělé „ideologii” sexuálních menšin. Homofobní deklarace v úterý zažaloval polský ombudsman.

Článek

Za území „bez ideologie LGBT” se během léta označily desítky vesnic a okresů, ale i některé kraje – například třiapůlmilionové Malopolské vojvodství. Podle úřadu polského ombudsmana Adama Bodnara je takových oblastí 50, liberální deník Gazeta Wyborcza píše dokonce o 85. Další navíc přibývají.

V reakci na usnesení vznikla iniciativa Atlas nenávisti, která deklarace mapuje. Přijímala se hlavně na konzervativnějším východě Polska.

Foto: Repro: atlasnienawisci.pl

Červeně jsou vyznačeny oblasti, pro které platí unesení „bez LGBT”, zeleně ty, jež deklaraci odmítly, a žlutě místa, kde probíhá za deklarace lobbing.

Jde například o východopolský okres Świdnik, jehož zastupitelstvo letos v březnu přijalo usnesení „ve věci zastavení ideologie LGBT”. Pro bylo 15 zastupitelů zejména z řad strany Právo a spravedlnost (PiS), proti jen dva.

Křest a tradice

Předkladatelé představili návrh jako „odpor proti radikálům toužícím po kulturní revoluci v Polsku, útočícím na svobodu slova, nevinnost dětí, autoritu rodiny a školy a svobodu podnikání“. Sama deklarace obsahuje i slova jako „homopropaganda“, ale i „národní tradice“ nebo „1053 let od křtu Polska“.

Úřad ombudsmana na Den lidských práv zažaloval prvních pět z desítek přijatých deklarací u krajských správních soudů. Na dalších žalobách pracuje.

„Všechna ta usnesení zasahují do lidských práv a svobod. Diskriminují neheterosexuální a transsexuální lidi tím, že je vyčleňují ze společnosti. Avizují boj proti ideologii LGBT a stigmatizují a vylučují lidi na základě hluboce zakořeněných předsudků a stereotypů,” uvedl veřejných ochránce práv Adam Bodnar.

Deklarace podle něj narušují právo na soukromí, svobodu slova i přístupu ke vzdělání a výchovu dětí podle svého přesvědčení. Usnesení bude příští týden probírat i Evropský parlament.

„Takové to něco bio”

Samo přijímání deklarací se občas neobešlo bez tragikomických momentů. Například šéf zastupitelského klubu PiS Roman Bijak v kraśnickém okrese neuměl při projednání usnesení vysvětlit anglickou zkratku LGBT, která se používá pro označení sexuálních menšin: gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob. „Lesby, gayové, takové to něco bio,” snažil se vysvětlovat zastupitel.

Homofobní usnesení byla součástí kampaně před jarními evropskými a podzimními parlamentními volbami. Téma vnesla do veřejné debaty vládnoucí strana Právo a spravedlnost. Ostře tak reagovala na varšavskou Deklaraci LGBT+, kterou podepsal liberální varšavský primátor Rafał Trzaskowski z opoziční Občanské platformy.

Několikastránkový varšavský dokument obecně hovoří o psychologické a právní pomoci obětem násilí motivovaného homofobií, osvětě proti násilí a šikaně na školách, sexuální výchově, podpoře žáků LGBT nebo boji s diskriminací gayů, leseb a transsexuálů na pracovišti.

Vrcholem homofobních nálad ve společnosti byly samolepky, které ke svému vydání v létě dodal ultrakonzervativní týdeník Gazeta Polska, který je nepřímo napojený na stranu PiS. Na samolepkách byla přeškrtnutá duha a nápis „Zóna bez LGBT”.

Ve stejné době došlo k útoku extremistů na účastníky duhového pochodu v Bělostoku na severovýchodě Polska. Reportáž z města jsme přinesli před říjnovými parlamentními volbami.

Reklama

Související témata:

Doporučované