Hlavní obsah

Užijte si pohled jako z vesmíru. V Česku vyroste model Země podle fotek z NASA

Před brněnskou hvězdárnou bude desetimetrový model země. Aby byla co nejrealističtější, využívali tvůrci databázi NASA.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel

 

Reklama

Téměř půl kilometru čtverečních speciálních pláten, kilometry nití a dvě kila barev. V porovnání s předlohou je ale pořád maličká. Nafukovací model Země na brněnské hvězdárně doplní zmenšeninu Měsíce.

Článek

Dříve ji celou na vlastní oči viděla jen hrstka astronautů. Od příštího pondělí se na ni bude moct podívat každý, kdo zavítá na Kraví horu. Nafukovací model zeměkoule s průměrem deseti metrů na začátku druhého červencového týdne vystaví na brněnské hvězdárně.

Takzvaná terralóna je přesnou kopií modré planety s tím rozdílem, že je miliontřistakrát menší. „Je to fotorealistický model, to znamená, že nějak takto bychom z vesmíru mohli vidět planetu Zemi,“ sdělil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Model se dá velikostně srovnávat s menším domem. „Má průměr deset metrů, váží sto padesát kilo a při výrobě jsme spotřebovali několik kilogramů různých barev,“ dodal Dušek. Uvnitř nafukovacího modelu je osvětlení. „Na modelu je nádherné, že v noci svítí, pak je ta iluze vesmírného tělesa ještě krásnější,“ uvedl ředitel hvězdárny.

Terralóna se plní vzduchem zhruba tři čtvrtě hodiny. Právě při nafukování je nejnáchylnější na poškození. „Musí se to nafukovat za ideálního počasí, kdy moc nefouká a neprší. Chová se to jako velká plachta,“ řekl jeden z autorů modelu Jan Machát. Poté, co dosáhne kýženého kulovitého tvaru, je stabilní a obstojí i v případě silnější bouřky.

Záběry přenesené na terralónu jsou pořízeny v podzimních měsících. Naznačuje to například sníh na Sibiři a Aljašce. „Bylo složité sehnat kvalitní snímky. Proto jsme čerpali i z databáze NASA,“ dodal Dušek.

Vyobrazení na modelu vzniklo díky záběrům, které pořídily sondy Terra a Aqua. Na jižní polokouli modelu je vidět i několik bílých mraků neboli cyklon. Nejmenší detaily, které je možné na terralóně zpozorovat, mají v reálu jeden kilometr.

Stejně jako Země je terralóna pootočena v úhlu dvacet tři a půl stupně. Což znamená, že severní pól není na jejím vrcholku. „Nejzajímavější mi přijde, že si člověk u toho modelu uvědomí, jak je ta země plochá, Mount Everest by byl asi jen sedmimilimetrový výstupek,“ řekl Dušek.

Už minulý rok na brněnské hvězdárně vystavovali zmenšeninu Měsíce. Oba modely budou k vidění u brněnské hvězdárny po celý příští týden. „Budou od sebe vzdáleny asi tři sta metrů, což k poměru jejich velikostí vychází na stejnou vzdálenost jako mezi reálnou Zemí a Měsícem,“ sdělil Dušek. Hvězdárna má v plánu každoročně přidávat další planety. Příště by měl k modelům Země a Měsíce přibýt i Mars.

Reklama

Doporučované